Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Tema tokratne rubrike “Veste, kaj jeste?” je sol, ki je, kot je znano, Slovenci užijemo preveč. Četudi pogosto govorimo o tem, da je sol tista, ki je škodljiva pa gre dejansko za natrij. V živilih je ta naravno razširjen, a je njegov dnevni vnos pri nas v veliki meri sorazmeren z vnosom kuhinjske soli. Kljub nepogrešljivosti natrija pri normalnem delovanju številnih funkcij telesa, je ključni problem razvitih držav predvsem prekomerno uživanje kuhinjske soli, ki je dokazan dejavnik tveganja za nastanek kroničnih bolezni srca in ožilja in pomeni resno grožnjo za zdravje ljudi. O tem, koliko soli Slovenci povprečno užijemo, koliko bi je morali in s kakšno oz. katero hrano je užijemo največ, smo se pogovarjali z dr. Urško Blaznik z NIJZ.
Tema tokratne rubrike “Veste, kaj jeste?” je sol, ki je, kot je znano, Slovenci užijemo preveč. Četudi pogosto govorimo o tem, da je sol tista, ki je škodljiva pa gre dejansko za natrij. V živilih je ta naravno razširjen, a je njegov dnevni vnos pri nas v veliki meri sorazmeren z vnosom kuhinjske soli. Kljub nepogrešljivosti natrija pri normalnem delovanju številnih funkcij telesa, je ključni problem razvitih držav predvsem prekomerno uživanje kuhinjske soli, ki je dokazan dejavnik tveganja za nastanek kroničnih bolezni srca in ožilja in pomeni resno grožnjo za zdravje ljudi. O tem, koliko soli Slovenci povprečno užijemo, koliko bi je morali in s kakšno oz. katero hrano je užijemo največ, smo se pogovarjali z dr. Urško Blaznik z NIJZ.
Neveljaven email naslov