Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu
28.03.2018 10 min

Velikonočne jedi pod drobnogledom


Nič ni narobe, če se za praznike razvajamo, a naj prazniki trajajo le dva dneva in ne vse leto

Pred velikonočnimi prazniki pod drobnogled jemljemo velikonočne dobrote. Te se pri nas od ene regije do druge nekoliko razlikujejo, skoraj povsod pa mizo krasijo velikonočna jajca, šunka, hren in potica. Jajca so bila še pred nedavnim zaradi vsebnosti holesterola na zatožni klopi, toda, kot poudarja dipl. inž. živilstva in prehrane Anja Pristavec, zaužiti holesterol ne vpliva bistveno na raven holesterola v krvi, če smo zdravi in nam sistem za uravnavanje holesterola v telesu dobro deluje. Nadaljujemo z nasveti za nakup šunke, poudarjamo pozitivne učinke hrena in opominjamo na sladkor in maščobe v potici.

Nekaj nasvetov za bolj zdrave velikonočne praznike:

  • pri nakupovanju šunke se izognite tisti, ki vsebuje dodatek natrijevega nitrata,
  • uporabljajte jajca iz ekološke in proste reje,
  • vključite hren, ki deluje antiseptično, antibakterijsko in diuretično,
  • pri barvanju jajc se izogibajte umetnim barvilom,
  • sladkor v potici lahko nadomestite z nerafiniranim ali pa zmletimi namočenimi datlji,
  • ne pretiravajte s sladkanimi, aromatiziranimi pijačami, energijskimi napitki in alkoholom,
  • če je mogoče, praznično hrano kombinirajte z zelenjavo,
  • obroki naj ne bodo preobilni,
  • ker se bližajo toplejši dnevi, ne smemo pozabiti na gibanje na prostem.

“Prazniki naj bodo čas, ko uživamo v praznični hrani. Nič ne bo narobe, če bomo nekaj dni jedli veliko več, kot naše telo potrebuje. Ključno je, da se zavedamo, da prazniki trajajo le dan ali dva in ne ves teden ali kar vsak dan.”

Namig mag. inž. živilstva in prehrane Anje Pristavec za praznični jedilnik:

Zajtrk:

  • Kos polnozrnatega kruha, rezina šunke in jajce
  • Šopek redkvic, nariban hren

Kosilo:

  • Cvetačna juha s čemažem in muškatnim oreščkom (pomaga ublažiti morebitno napihnjenost, če ste pretiravali s hrano)
  • Regrat z jajcem (brez ocvirkov)
  • Kos potice

Večerja:

  • Skodelica zelenjavne juhe in kefir

Malica:

  • Jabolko in korenček


Veste, kaj jeste

329 epizod


V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču.

28.03.2018 10 min

Velikonočne jedi pod drobnogledom


Nič ni narobe, če se za praznike razvajamo, a naj prazniki trajajo le dva dneva in ne vse leto

Pred velikonočnimi prazniki pod drobnogled jemljemo velikonočne dobrote. Te se pri nas od ene regije do druge nekoliko razlikujejo, skoraj povsod pa mizo krasijo velikonočna jajca, šunka, hren in potica. Jajca so bila še pred nedavnim zaradi vsebnosti holesterola na zatožni klopi, toda, kot poudarja dipl. inž. živilstva in prehrane Anja Pristavec, zaužiti holesterol ne vpliva bistveno na raven holesterola v krvi, če smo zdravi in nam sistem za uravnavanje holesterola v telesu dobro deluje. Nadaljujemo z nasveti za nakup šunke, poudarjamo pozitivne učinke hrena in opominjamo na sladkor in maščobe v potici.

Nekaj nasvetov za bolj zdrave velikonočne praznike:

  • pri nakupovanju šunke se izognite tisti, ki vsebuje dodatek natrijevega nitrata,
  • uporabljajte jajca iz ekološke in proste reje,
  • vključite hren, ki deluje antiseptično, antibakterijsko in diuretično,
  • pri barvanju jajc se izogibajte umetnim barvilom,
  • sladkor v potici lahko nadomestite z nerafiniranim ali pa zmletimi namočenimi datlji,
  • ne pretiravajte s sladkanimi, aromatiziranimi pijačami, energijskimi napitki in alkoholom,
  • če je mogoče, praznično hrano kombinirajte z zelenjavo,
  • obroki naj ne bodo preobilni,
  • ker se bližajo toplejši dnevi, ne smemo pozabiti na gibanje na prostem.

“Prazniki naj bodo čas, ko uživamo v praznični hrani. Nič ne bo narobe, če bomo nekaj dni jedli veliko več, kot naše telo potrebuje. Ključno je, da se zavedamo, da prazniki trajajo le dan ali dva in ne ves teden ali kar vsak dan.”

Namig mag. inž. živilstva in prehrane Anje Pristavec za praznični jedilnik:

Zajtrk:

  • Kos polnozrnatega kruha, rezina šunke in jajce
  • Šopek redkvic, nariban hren

Kosilo:

  • Cvetačna juha s čemažem in muškatnim oreščkom (pomaga ublažiti morebitno napihnjenost, če ste pretiravali s hrano)
  • Regrat z jajcem (brez ocvirkov)
  • Kos potice

Večerja:

  • Skodelica zelenjavne juhe in kefir

Malica:

  • Jabolko in korenček

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov