Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu
25.07.2018 11 min

Vino pripoveduje zgodbo in tudi napak nikoli ne zamolči


Kako lahko tudi začetnik prepozna napake in bolezni vina?

Vino je priljubljena pijača, ki jo uvrščajo med živila, spremlja in bogati številne evropske in svetovne kuhinje, od preprostih tradicionalnih do najbolj prefinjenih. Bolj kot kateri koli drug pridelek odseva raznovrstnost dežele, lokalne kulture kvasovk ter podnebje in pogoje, pri katerih zori grozdje in pri katerih poteka njegova predelava. Manj prijetne spremljevalke vinskih doživetij so napake vina, ki lahko izkušnjo poletnega kosila ali večerje spremenijo v razočaranje.

Razlikujemo med napakami, boleznimi in pomanjkljivostmi vina, pojasnjuje somelje in vinski publicist Jože Rozman.

Najpogostejši napaki vina sta oksidacija in “bekser” ali žveplec. Prvo prepoznamo po vonju naribanih jabolk, drugo po vonju gnilih jajc.

Napake in bolezni vina lahko prepoznamo senzorično. Sicer pa vino “okušamo” in uživamo z vsemi čutili.

Najprej poslušamo, kako vino teče v kozarec. Mlado vino bo teklo živahno in iskrivo, starejše ali sladko vino bo teklo tiho, oljnato.

Vino hranimo v temnem in hladnem prostoru, zaželeno je, da so nihanja temperature v tem prostoru čim manjša. Če mošnjiček dopušča, si lahko omislite tudi vinsko hladilno vitrino, potem težav z nihaji temperature ne boste imeli. Steklenice naj vedno počivajo v ležečem položaju. In ne pozabite na zmernost pri uživanju vina, z njo boste ohranili zdravje in dostojanstvo.

 


Veste, kaj jeste

329 epizod


V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču.

25.07.2018 11 min

Vino pripoveduje zgodbo in tudi napak nikoli ne zamolči


Kako lahko tudi začetnik prepozna napake in bolezni vina?

Vino je priljubljena pijača, ki jo uvrščajo med živila, spremlja in bogati številne evropske in svetovne kuhinje, od preprostih tradicionalnih do najbolj prefinjenih. Bolj kot kateri koli drug pridelek odseva raznovrstnost dežele, lokalne kulture kvasovk ter podnebje in pogoje, pri katerih zori grozdje in pri katerih poteka njegova predelava. Manj prijetne spremljevalke vinskih doživetij so napake vina, ki lahko izkušnjo poletnega kosila ali večerje spremenijo v razočaranje.

Razlikujemo med napakami, boleznimi in pomanjkljivostmi vina, pojasnjuje somelje in vinski publicist Jože Rozman.

Najpogostejši napaki vina sta oksidacija in “bekser” ali žveplec. Prvo prepoznamo po vonju naribanih jabolk, drugo po vonju gnilih jajc.

Napake in bolezni vina lahko prepoznamo senzorično. Sicer pa vino “okušamo” in uživamo z vsemi čutili.

Najprej poslušamo, kako vino teče v kozarec. Mlado vino bo teklo živahno in iskrivo, starejše ali sladko vino bo teklo tiho, oljnato.

Vino hranimo v temnem in hladnem prostoru, zaželeno je, da so nihanja temperature v tem prostoru čim manjša. Če mošnjiček dopušča, si lahko omislite tudi vinsko hladilno vitrino, potem težav z nihaji temperature ne boste imeli. Steklenice naj vedno počivajo v ležečem položaju. In ne pozabite na zmernost pri uživanju vina, z njo boste ohranili zdravje in dostojanstvo.

 

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov