Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu
05.09.2018 9 min

V ekoloških živilih pesticidov znatno manj


Dober obet je, da se delež živil brez ostankov pesticidov povečuje

Nadzor ostankov pesticidov v živilih v Sloveniji izvaja Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki vsako leto na podlagi izvedenih programov monitoringa pripravi poročila, za območje EU takšno poročilo pripravlja EFSA, Evropska agencija za varno hrano. Iz večletnih javno dostopnih poročil so na Zvezi potrošnikov Slovenije izluščili ključne podatke o zaznanih količinah ostankov pesticidov v živilih, ki so pogosto na naših krožnikih.

Med vzorci je največ sveže zelenjave in sadja, vzorčijo se tudi žita in žitni izdelki, otroška hrana in živila živalskega izvora tako iz držav članic kot tudi iz uvoza iz tretjih držav. Pregledali so še, kakšni so rezultati nadzora ekoloških živil.

Kako se izogniti pesticidom?

Živila kupujte pri različnih prodajalcih, po večini sezonsko ter lokalno pridelano sadje in zelenjavo.
Najbolje je kupovati ekološka živila, saj je pri njihovi pridelavi dovoljena uporaba pesticidov bistveno manjša.
Sadje in zelenjavo temeljito operite, najprej z namakanjem za najmanj pol minute v mlačni ali topli vodi.
Največ pesticidov je ob peclju in »muhi« ter ob pečkah, zato te dele obvezno zavrzite, za malčke sadje tudi olupite.
Če vrtnarite, uporabljajte za varstvo rastlin predvsem mehanske postopke in ne kemikalij.

 

 

Vir: ZPS


Veste, kaj jeste

329 epizod


V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču.

05.09.2018 9 min

V ekoloških živilih pesticidov znatno manj


Dober obet je, da se delež živil brez ostankov pesticidov povečuje

Nadzor ostankov pesticidov v živilih v Sloveniji izvaja Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki vsako leto na podlagi izvedenih programov monitoringa pripravi poročila, za območje EU takšno poročilo pripravlja EFSA, Evropska agencija za varno hrano. Iz večletnih javno dostopnih poročil so na Zvezi potrošnikov Slovenije izluščili ključne podatke o zaznanih količinah ostankov pesticidov v živilih, ki so pogosto na naših krožnikih.

Med vzorci je največ sveže zelenjave in sadja, vzorčijo se tudi žita in žitni izdelki, otroška hrana in živila živalskega izvora tako iz držav članic kot tudi iz uvoza iz tretjih držav. Pregledali so še, kakšni so rezultati nadzora ekoloških živil.

Kako se izogniti pesticidom?

Živila kupujte pri različnih prodajalcih, po večini sezonsko ter lokalno pridelano sadje in zelenjavo.
Najbolje je kupovati ekološka živila, saj je pri njihovi pridelavi dovoljena uporaba pesticidov bistveno manjša.
Sadje in zelenjavo temeljito operite, najprej z namakanjem za najmanj pol minute v mlačni ali topli vodi.
Največ pesticidov je ob peclju in »muhi« ter ob pečkah, zato te dele obvezno zavrzite, za malčke sadje tudi olupite.
Če vrtnarite, uporabljajte za varstvo rastlin predvsem mehanske postopke in ne kemikalij.

 

 

Vir: ZPS

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov