Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu
31.10.2018 9 min

Običajni ali sladki krompir?


"V nasprotju s splošnim prepričanjem krompir ne redi. Pomemben je način priprave."

V času krompirjevih počitnic se zgodbe o krompirju ponujajo kar same od sebe in prav je, da nanj spomnimo tudi v rubriki “Veste, kaj jeste?”. Zdi se, da o njem vemo že vse. Krompir je namreč živilo, ki sestavlja številne tradicionalne slovenske jedi, je naš najbolj pomemben vir vitamina C in našim želodcem prinaša veselje vse od 18. stoletja dalje, četudi je iz centralne in južne amerike v evropo prispel že v 16. Nekoliko manj poznan pa je sladki krompir, ki si le počasi utira pot na slovenske krožnike. V tokratni rubriki primerjamo oba, navadnega in sladkega. Na pomoč nam je priskočila mag. Anja Pristavec, inženirka prehrane.

“Sladki krompir vsebuje več sladkorja in več ogljikovih hidratov, a tudi nekoliko več vlaknin kot navadni in velja, da sta oba lahko del uravnotežene prehrane. Sladki krompir vsebuje še enkrat več vitamina C kot običajni. Vsebuje pa navadni krompir več vitaminov B kompleksa, sladki pa več vitamina A in polifenolov. “


Veste, kaj jeste

329 epizod


V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču.

31.10.2018 9 min

Običajni ali sladki krompir?


"V nasprotju s splošnim prepričanjem krompir ne redi. Pomemben je način priprave."

V času krompirjevih počitnic se zgodbe o krompirju ponujajo kar same od sebe in prav je, da nanj spomnimo tudi v rubriki “Veste, kaj jeste?”. Zdi se, da o njem vemo že vse. Krompir je namreč živilo, ki sestavlja številne tradicionalne slovenske jedi, je naš najbolj pomemben vir vitamina C in našim želodcem prinaša veselje vse od 18. stoletja dalje, četudi je iz centralne in južne amerike v evropo prispel že v 16. Nekoliko manj poznan pa je sladki krompir, ki si le počasi utira pot na slovenske krožnike. V tokratni rubriki primerjamo oba, navadnega in sladkega. Na pomoč nam je priskočila mag. Anja Pristavec, inženirka prehrane.

“Sladki krompir vsebuje več sladkorja in več ogljikovih hidratov, a tudi nekoliko več vlaknin kot navadni in velja, da sta oba lahko del uravnotežene prehrane. Sladki krompir vsebuje še enkrat več vitamina C kot običajni. Vsebuje pa navadni krompir več vitaminov B kompleksa, sladki pa več vitamina A in polifenolov. “

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov