Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Če fruktozo uživamo v obliki sadja, ni škodljiva. V sadju sladkor ni tako zgoščen, kot je v rafinirani obliki
Fruktoza je sladkor v sadju, zato jo imenujemo sadni sladkor. Rafinirana fruktoza, ki jo običajno pridelujejo iz koruznega škroba, pa je, čeprav manj prispeva k povečanju ravni glukoze v krvi in so jo še do nedavnega priporočali sladkornim bolnikom, skoraj dvakrat bolj sladka kot namizni sladkor in je za jetra strupena. Redno uživanje rafinirane fruktoze škodljivo vpliva na organizem, precej podobno, kot če redno uživamo alkohol, in je krivec za širjenje civilizacijskih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, visok krvni pritisk, debelost, diabetes tipa 2 idr. O fruktozi in rafinirani fruktozi v tokratni rubriki “Veste, kaj jeste?” s prehransko strokovnjakinjo Marjano Peterman.
“Če fruktozo uživamo v obliki sadja, ni škodljiva. V sadju sladkor ni tako zgoščen, kot je v rafinirani obliki, s sadjem pa hkrati zaužijemo tudi vlaknine, ki upočasnijo porabo fruktoze v telesu. Sadje vsebuje vitamine in druge antioksidante, ki nevtralizirajo škodljive učinke, ki nastanejo pri presnovi fruktoze.” – Marjana Peterman, ZPS
Sporna je torej redna in čezmerna uporaba rafinirane fruktoze, in sicer v obliki namiznega sladkorja, same fruktoze ali drugih sladil (agavin sirup, med, javorjev sirup …).
Vir: ZPS
Če fruktozo uživamo v obliki sadja, ni škodljiva. V sadju sladkor ni tako zgoščen, kot je v rafinirani obliki
Fruktoza je sladkor v sadju, zato jo imenujemo sadni sladkor. Rafinirana fruktoza, ki jo običajno pridelujejo iz koruznega škroba, pa je, čeprav manj prispeva k povečanju ravni glukoze v krvi in so jo še do nedavnega priporočali sladkornim bolnikom, skoraj dvakrat bolj sladka kot namizni sladkor in je za jetra strupena. Redno uživanje rafinirane fruktoze škodljivo vpliva na organizem, precej podobno, kot če redno uživamo alkohol, in je krivec za širjenje civilizacijskih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, visok krvni pritisk, debelost, diabetes tipa 2 idr. O fruktozi in rafinirani fruktozi v tokratni rubriki “Veste, kaj jeste?” s prehransko strokovnjakinjo Marjano Peterman.
“Če fruktozo uživamo v obliki sadja, ni škodljiva. V sadju sladkor ni tako zgoščen, kot je v rafinirani obliki, s sadjem pa hkrati zaužijemo tudi vlaknine, ki upočasnijo porabo fruktoze v telesu. Sadje vsebuje vitamine in druge antioksidante, ki nevtralizirajo škodljive učinke, ki nastanejo pri presnovi fruktoze.” – Marjana Peterman, ZPS
Sporna je torej redna in čezmerna uporaba rafinirane fruktoze, in sicer v obliki namiznega sladkorja, same fruktoze ali drugih sladil (agavin sirup, med, javorjev sirup …).
Vir: ZPS
Neveljaven email naslov