Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu
14.11.2018 10 min

Konzerviranje živil v domači kuhinji


Za posamezno živilo moramo izbrati takšen postopek konzerviranja, ki najbolj ohrani njegovo kakovost in doseže tudi ustrezno trajnost

Jesen prinaša obilo plodov, dobrot, ki jih želimo ohraniti za daljši čas in jih zato skušamo na različne načine zaščititi pred kvarjenjem in obdržati njihovo obstojnost. Lahko jih vlagamo v kozarce, lahko jih zamrzujemo, toplotno obdelamo, sušimo, ali celo dimimo. Vsi ti načini so namenjeni zmanjšanju števila škodljivih mikroorganizmov in tudi encimov, ki negativno vplivajo na kakovost hrane. Različni postopki konzerviranja imajo različen vpliv na hranilne in senzorične lastnosti živila, ki ga konzerviramo, poudarja dr. Pavel Pollak z Nacionalnega inštituta za varno zdravje, sogovornik v tokratni oddaji. Živila kratkoročno zaščitimo pred kvarjenjem že s tem, da jih hranimo v hladilniku.

“V veliki meri o trajnosti vloženega živila odločajo ustrezni higienski postopki, zato smo pri polnjenju pazljivi na pravilno rokovanje s svežim sadjem in zelenjavo, na čistočo opreme, ki jo uporabljamo (čiste kuhinjske krpe, papirnate brisače, zajemalke…) ter na ustrezno osebno higieno, shranjevanje…” Pavel Pollak, NIJZ

Vir: NIJZ


Veste, kaj jeste

329 epizod


V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču.

14.11.2018 10 min

Konzerviranje živil v domači kuhinji


Za posamezno živilo moramo izbrati takšen postopek konzerviranja, ki najbolj ohrani njegovo kakovost in doseže tudi ustrezno trajnost

Jesen prinaša obilo plodov, dobrot, ki jih želimo ohraniti za daljši čas in jih zato skušamo na različne načine zaščititi pred kvarjenjem in obdržati njihovo obstojnost. Lahko jih vlagamo v kozarce, lahko jih zamrzujemo, toplotno obdelamo, sušimo, ali celo dimimo. Vsi ti načini so namenjeni zmanjšanju števila škodljivih mikroorganizmov in tudi encimov, ki negativno vplivajo na kakovost hrane. Različni postopki konzerviranja imajo različen vpliv na hranilne in senzorične lastnosti živila, ki ga konzerviramo, poudarja dr. Pavel Pollak z Nacionalnega inštituta za varno zdravje, sogovornik v tokratni oddaji. Živila kratkoročno zaščitimo pred kvarjenjem že s tem, da jih hranimo v hladilniku.

“V veliki meri o trajnosti vloženega živila odločajo ustrezni higienski postopki, zato smo pri polnjenju pazljivi na pravilno rokovanje s svežim sadjem in zelenjavo, na čistočo opreme, ki jo uporabljamo (čiste kuhinjske krpe, papirnate brisače, zajemalke…) ter na ustrezno osebno higieno, shranjevanje…” Pavel Pollak, NIJZ

Vir: NIJZ

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov