Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Zaradi velike vsebnosti antioksidantov preprečuje razvoj degenerativnih bolezni, ščiti celice pred poškodbami in deluje varovalno na sistem srca in ožilja
Kislemu zelju bi lahko rekli tudi kralj zimske prehrane, ker je bogat vir vitaminov, mineralov in vlaknin, s čimer ugodno vpliva na naš imunski sistem. Prvoten pomen kisanja zelja je bilo konzerviranje, danes pa zaradi majhne vsebnosti maščob in ogljikovih hidratov velja za nizkokalorično živilo in je zelo dragocen del pestre in uravnotežene prehrane. Zakaj je tako zelo cenjeno, ali obstaja razlika med tistim, kupljenim v trgovini, in tistim z lokalne tržnice ter zakaj je bolje kupovati zelje belih odtenkov kot rumenih, o vsem tem v pogovoru s prof. dr. Janezom Hribarjem z Biotehnične fakultete v Ljubljani.
Bolje je, kot pravi dr. Hribar, namesto rumenega izbrati belo zelje:
“Razlike v barvi zelja nastajajo v procesu priprave surovine. Razlog je lahko prezrelost, tudi starost surovine ali to, da pred kisanjem niso bili odstranjeni krovni listi, medtem ko se siva barva lahko pojavi zaradi neustreznega gnojenja. Če so obarvanosti večje, je prišlo do oksidacije, kar pomeni do sprememb, pri katerih se prehranska vrednost zelja znižuje.”
Zaradi velike vsebnosti antioksidantov preprečuje razvoj degenerativnih bolezni, ščiti celice pred poškodbami in deluje varovalno na sistem srca in ožilja
Kislemu zelju bi lahko rekli tudi kralj zimske prehrane, ker je bogat vir vitaminov, mineralov in vlaknin, s čimer ugodno vpliva na naš imunski sistem. Prvoten pomen kisanja zelja je bilo konzerviranje, danes pa zaradi majhne vsebnosti maščob in ogljikovih hidratov velja za nizkokalorično živilo in je zelo dragocen del pestre in uravnotežene prehrane. Zakaj je tako zelo cenjeno, ali obstaja razlika med tistim, kupljenim v trgovini, in tistim z lokalne tržnice ter zakaj je bolje kupovati zelje belih odtenkov kot rumenih, o vsem tem v pogovoru s prof. dr. Janezom Hribarjem z Biotehnične fakultete v Ljubljani.
Bolje je, kot pravi dr. Hribar, namesto rumenega izbrati belo zelje:
“Razlike v barvi zelja nastajajo v procesu priprave surovine. Razlog je lahko prezrelost, tudi starost surovine ali to, da pred kisanjem niso bili odstranjeni krovni listi, medtem ko se siva barva lahko pojavi zaradi neustreznega gnojenja. Če so obarvanosti večje, je prišlo do oksidacije, kar pomeni do sprememb, pri katerih se prehranska vrednost zelja znižuje.”
Neveljaven email naslov