Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 28. jul. 2021

Ars • Sre, 28. jul.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Georg Friedrich Händel: Orgelski koncert št. 13 (Kukavica in slavček)
Izvajalci: Martin Haselböck, orgle; Stuttgartski komorni orkester in dirigent Karl Münchinger

Georg Philipp Telemann: Suita za flavto in godala
Izvajalci: Irena Grafenauer, flavta; Slovenski komorni orkester in dirigent Anton Nanut

Tomaso Albinoni: Koncert v F–duru
Izvajalca: Tibor Kerekeš, trobenta; Tone Potočnik, orgle

Philippe Verdelot: Ultimi miei sospiri
Izvajalci: zasedba The King’s singers

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Vabimo vas na koncertne dogodke festivalov Ljubljana, Arsana, Imago Sloveniae in ljubljanskega jazzovskega festivala.

Marcelo Nisinman: Argentinos en Europa za sopranski saksofon in bandoneon
Marcelo Nisinman: Hombre tango za basovski saksofon in bandoneon
Astor Piazolla: Bordel 1900 iz Histoire du tango za sopranski saksofon in bandoneon
Izvajalca: Maja Lisac Barroso, basovski saksofon, in Marcelo Nisinman, bandoneon

Mélanie Hélene Bonis: Sonata za violončelo in klavir v F-duru, op. 67
Izvajalca: Božo Paradžik, kontrabas, in Hansjacob Staemmler, klavir

Poležavanje v travi na topel poletni dan je lahko prav idiličen prizor, a včasih človeka obidejo tudi temnejše misli.

Ferdinand Rebay: Sonata za klarinet in kitaro v d-molu
Izvajalca: Slavko Kovačič, klarinet, in Žarko Ignjatović, kitara

Claude Debussy (prir. Maria Gamboz Gradišnik): Reverie – Sanjarjenje
Izvajalca: Jure Gradišnik, trobenta, in Maria Gamboz Gradišnik, harfa

Eric Ewazen: Balada, pastorala in ples
Izvajalci: Nikolina Kovač, flavta, Robert Petrič, rog, in Lovorka Nemeš Dular, klavir

Igor Dekleva: Amabile za flavto in harfo
Izvajalki: Mateja Kremljak, flavta, in Tina Žerdin, harfa

James Moody/Blaž Pucihar: Toledo – Španska fantazija
Izvajalec: Tulipan kvartet

Posnetki iz najnovejše jazzovske produkcije, kot tudi zgodovine jazza.

10:00
Poročila

"Njegov življenjski nazor, vselej usmerjen k človečnosti, zaznamo v vseh njegovih partiturah. Svarilo pred okrutnostjo tega sveta, pa tudi notranji upor: preklic duhov, ljubezni in življenja" – tako je nemški skladatelj in dirigent Udo Zimmermann opisal življenjski pogled enega najpomembnejših skladateljev in podpornikov glasbe 20. stoletja, Karla Amadeusa Hartmanna, ki mu ta teden posvečamo cikel oddaj Skladatelj tedna.

11:00
Poročila

Poznamo več oblik branja in v digitalni dobi se vse prepogosto dogaja, da izgubljamo zmožnost za najpomembnejšo izmed teh oblik, namreč zmožnost za osredotočeno, poglobljeno branje daljših besedil. Zakaj je pomembno, da to zmožnost gojimo in razvijamo, kako to storiti in kakšno je število posameznikov, ki tako branje obvladajo, povezano z inovativnim, spodbudnim življenjskim okoljem, dr. Miha Kovač razlaga v svoji knjigi Berem, da se poberem. Deset razlogov za branje knjig v digitalnih časih.

Kratka glasbena medigra

12:00
Poročila

V Arsovih spominčicah bomo predstavili uspešno slovensko violinistko Moniko Skalar, ki je bila od sezone 1983/1984 do sezone 2002/2003 koncertna mojstrica simfoničnega orkestra RTV Slovenija. V dvajsetih letih dela v orkestru je izvedla in posnela tudi vrsto koncertantnih skladb z orkestrom in skladb z Ljubljanskim godalnim kvartetom, v katerem igra od ustanovitve leta 1984 in je s kvartetom za izvajalske dosežke prejela Betettovo nagrado. Violinistko Moniko Skalar bomo poslušali v izvajanju 3. stavka Koncerta za violino in orkester št. 8 v a-molu, op. 47, Louisa Spohra, 3. stavka Koncerta za violino, violončelo in orkester v a-molu, op. 102, Johannesa Brahmsa, 2. in 3. stavka Godalnega kvarteta št. 2 v D-duru Lucijana Marije Škerjanca in 1. stavka Koncerta za violino in orkester v d-molu, op. 8, Richarda Straussa. Oddajo, ki jo je pripravila Tjaša Krajnc, bomo ponovili v četrtek, 29. julija, ob 5.05.

13:00
Poročila

Srbski dramatik, režiser, komponist in avtor arsakustičnih radijskih iger je v več kot štirih desetletjih ustvarjanja – kot strasten popotnik in prisluškovalec tišini – razvil izrazito avtorsko poetiko posebej za radio. Kot opazovalec, scenarist, režiser, snemalec in montažer večinoma kar v eni osebi zajema snov iz resničnosti in sanj ter jo tke v polnokrvne zgodbe brez besed.
Ciklus štirih kratkih iger o morju in njegovih odmevih na obali – Arhipelago prospero, Molitev za Galiolo in Ribja sled – zaokroža Čriček v katedrali. Gre za akustične miniature iz zgodnejšega obdobja, ki že razkrivajo Jovanovićevo slušno senzibilnost in samosvoj način produkcije.

Avtor scenarija, snemalec in režiser: Arsenije Jovanović

Traja: 7'08''
Produkcija Radia Beograd 1988

Glasbena medigra

14:00
Poročila

V prenesenem pomenu lahko govorimo o svetu znanosti, tehnike, vesolja, jezika, vzgoje, prava, matematike, preteklosti ...

Glasbena medigra

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Vsestranskost umetniškega genija je izkazoval kot skladatelj, glasbeni teoretik, slikar in kot človek. Njegove samospeve delimo glede na kompozicijski slog, ki ga je v njih uporabil; v življenju je namreč svoj kompozicijski pristop večkrat spremenil – najprej je iz poznoromantičnega prešel v tako imenovani slog proste oziroma svobodne tonalnosti, nazadnje je ustvarjal v dodekafoniji.

John Field: Nokturno v F-duru, št. 6, Andante
Izvajalec: John O'Conor, klavir

Charles Villiers Stanford: Koncert za klavir in orkester št. 2 v c-molu, op. 126
Izvajalci: Margaret Fingerhut, klavir; Orkester Ulster in dirigent Vernon George Handley

Gerald Finzi: Pet bagatel za klavir in klarinet
Izvajalca: Dušan Sodja, klarinet, in Tatjana Kaučič, klavir

Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden.

Glasbena medigra

Slovenska pesnica Lucija Stupica je svojo prvo pesniško zbirko z naslovom Čelo na soncu izdala leta 2000 in zanjo dobila nagrado za najboljši prvenec. Sledili sta zbirki Vetrolov štiri leta pozneje in zbirka Otok, mesto in drugi leta 2008. Točke izginjanja je naslov njene nove knjige iz leta 2019. V verzih Lucije Stupica se njen notranji in zunanji svet prepletata prek potovanj v različna mesta, tudi v preteklost in otroštvo. Eksistencialistične teme se izmenjujejo z ljubezensko tematiko.

V poletni nadaljevanki raznovrstnih šansonov, navdihnjenih z morjem in soncem, tokrat med drugim poslušamo Marie Laforet, Alaina Barriera in bristolski dvojec Ilya.

Na sklepnem koncertu Festivala Maribor 19. septembra 2019 je v dvorani Union v Mariboru prvič gostoval orkester No Borders/Brez meja, v katerem igrajo mlajši poklicni glasbeniki iz držav južnoslovanskih narodov in drugi glasbeniki vzhodne Evrope, med njimi so bili tokrat štirje Slovenci: Tim Skalar Demšar med prvimi violinami, Mojca Menoni Sikur med drugimi violinami, violončelistka Tamara Gombač in tolkalka Špela Mastnak iz Celja, ki dela v Frankfurtu. Orkester Brez meja vodi dirigent Premil Petrović iz Beograda, ki je študiral dirigiranje na glasbeni akademiji Hannsa Eislerja v Berlinu, s tem orkestrom je prvič nastopil oktobra 2012 na otvoritvenem koncertu Beograjskega glasbenega festivala Bemus, potem pa nastopal na uspešnih mednarodnih turnejah. Koncertni spored je zajemal pet novih del za orkester in elektroakustični posnetek skladateljev iz nekdanjih jugoslovanskih republik Srbije, Makedonije, Bosne in Hercegovine in Hrvaške ter iz avtonomne pokrajine Kosovo, a med novimi deli ni bilo nobene skladbe slovenskega skladatelja. Izvedli so skladbo B Matinee srbskega skladatelja Draška Adžića iz Beograda, Trans Drinorja Zymberija s Kosova, Dark Room/Temnica hrvaškega skladatelja Davorja Branimirja Vinczeja iz Zagreba, FairVent Darije Andovske iz Skopja in Afterparty/Po zabavi Danijela Žontarja iz Sarajeva. Za subtilnejše, meditativne tonske prehode so glasbeniki izvedli še Adagio za godala ameriškega skladatelja Samuela Barberja in Fratres vodilnega estonskega ustvarjalca Arva Pärta, v kateri je solistično izstopal koncertni mojster, violinist Stanko Madić iz Beograda, sicer tudi koncertni mojster simfoničnega orkestra münchenskega radia. V oddaji, ki jo je pripravila in uredila Tjaša Krajnc, bo dirigent Premil Petrović govoril o svojem orkestru, programski zasnovi, repertoarju, koncertih in razumevanju sodobne glasbe.

22:00
Poročila

Pred nami so tri izdaje z elektroakustično in elektronsko glasbo – poslušali bomo delo Forma za violončelo in elektroniko Lucy Railton, povsem novo ploščo dua Rdeča raketa, najprej pa se bomo ustavili ob letošnji kompilaciji založbe Kamizdat Access Frame: Monstrosity.

Posvečamo se tako zgodovini jazza kot najnovejšim jazzovskim izdajam.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov