Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 28. jul. 2021

Prvi • Sre, 28. jul.

00:00
Poročila

Nina Simić, popotnica, butična načrtovalka potovanj, predavateljica in novinarka v zadnjem času pogreša predvsem svetovne avanture, saj so te njena velika ljubezen. Nina, ki je velika ljubiteljica mačk in živahnega družabnega življenja, vsak trenutek, ko ni na lovu za zanimivimi poslovnimi izzivi, rada izkoristi za uživanje. Poskuša živeti v slogu "Work hard, play hard" (Trdo delaj in uživaj polno). Ob dobro uigranem ravnovesju med delom in uživanjem življenja s polno žlico za tak stil življenja navdihuje mnoge, med drugim s svojimi prispevki na družbenih omrežjih. Pogosto se odpravi iz rojstne Ljubljane in po svetu potuje tudi sama. Kako enostavno se znajde v tej vlogi in kako lahko vseeno potujemo tudi v teh časih, bo razkrila nočni voditeljici Vesni Topolovec.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev: Zvezdana Novaković, Vsestranska umetnica z balkansko dušo

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

V Duhovni misli ponavljamo razmišljanje katoliškega duhovnika, ki skrbi za zapornike, Roberta Friškovca o nenavadnem vprašanju, ki mu ga je zastavil župnik, ko je avtor današnje Duhovne misli še kot srednješolec sredi dneva sedel v prazni cerkvi. Vprašanje se mu je sprva zdelo neumno, potem pa je dojel njegov globlji smisel.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Kratek povzetek reportažne rubrike naPOTki, ki je sicer na sporedu ob nedeljah ob 6.45

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Na olimpijskih igrah v Tokiu bodo svojo vlogo odigrali tudi humanoidni roboti. Dajali bodo informacije, usmerjali športnike in druge obiskovalce, in to tudi v angleškem jeziku. Nič kaj presenetljivo za deželo, znano po svoji tehnologiji in seveda po robotih. V času pandemije pa je pomoč robotov, ki ne razširjajo virusov, dobila še povsem novo dimenzijo.

Na Japonskem so do robotov odprti bolj kot morda v kateri koli drugi deželi. Po eni strani je japonska industrija robotike že dolga desetletja v svetovnem vrhu pri razvoju teh tehnologij, po drugi pa so Japonci vedno z izrazitim navdušenjem preizkušali njene najrazličnejše proizvode.

»Skoraj na vsakem koraku lahko na Japonskem srečamo robote,« razlaga Maša Jazbec, ki se umetniško in raziskovalno posveča odnosu ljudi do robotov. »Gremo v nakupovalno središče in na infotočki srečamo androidnega robota, torej takega, ki je videti kot natančna kopija človeka. Če gremo recimo v Kjotu v tempelj, lahko tam opazujemo robotskega budističnega duhovnika, kako vodi obred. Na enem izmed TV kanalov lahko gledamo novice, ki jih pripoveduje androidna robotka.«

Japonci so do robotskih pomočnikov v najrazličnejših vlogah dosti bolj odprti kot na Zahodu. To je vsaj delno mogoče pripisati japonski popkulturi. V japonskih stripih in risankah, ki so izredno priljubljeni, humanoidni roboti vedno nastopajo v pozitivnih vlogah in pomagajo ljudem. Ideje o ubijalskih robotih, kot je Terminator, pa so predvsem plod zahodne domišljije. Po drugi strani so Japonci z roboti v stiku že od otroštva naprej. Kar precej robotov imajo doma, od igrač in robotskih psov do najrazličnejših robotskih pomočnikov.

08:00
Poročila

Visoke temperature imajo lahko številne neprijetne posledice za zdravje, predvsem nekatere skupine prebivalstva so izpostavljene nevarnostim, kot je recimo vročinska kap, ki je nujno stanje, ko je treba ukrepati takoj. Prva pomoč, temeljni postopki oživljanja otrok, odraslih ter uporaba defibrilatorja bodo teme sredinega Svetovalnega servisa. Na vprašanja bo odgovarjal Primož Velikonja, vodja urgentne službe Zdravstvenega doma Kočevje.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.
28. julija leta 1993 je 17-letna pevka in igralka Judy Garland posnela svojo najbolj prepoznavno skladbo Over the Rainbow. Pesem je postala ena najbolj priljubljenih zimzelenih skladb 20. stoletja.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

10:00
Poročila

V današnjem Intervjuju gostimo programskega vodjo za jazz in glasbe sveta ter vodjo Jazz festivala Ljubljana, Bogdana Benigarja.

10:42
WINGS

11:00
Poročila

Posestvo Brdo pri Kranju se razprostira na skoraj 500 hektarih in se lahko pohvali z več kot 500-letno zgodovino. Na ograjenem posestvu na protokolarnih obiskih najvišji predstavniki Republike Slovenije gostijo visoke državne obiske, poleg tega Brdo pomeni osrednje prizorišče srečanj slovenskega predsedovanja Svetu EU. Večji del leta je posestvo odprto za vse obiskovalce, ki cenijo neokrnjeno naravo, kulturno dediščino in visoko raven turističnih storitev. Med drugim je Posestvo Brdo tudi ena najbolj priljubljenih poročnih lokacij v Sloveniji. Zakaj je tako, bo v sredo raziskovala tudi ekipa Prvega programa, ki se tja odpravlja na obisk.

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Drugi poudarki:
V Radencih prihodnji razvoj s poudarkom na trajnostnem razvoju, še zlasti na varovanju voda
Sedem severnoprimorskih občin in občina Škofja Loka so se povezale v skupnem iskanju digitalnih rešitev za izboljšanje življenja
V trebanjski knjižnici otroško počitniško branje tudi ob pomoči psa

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

V času po epidemiji v slovenske gore zahaja vse več obiskovalcev, zato so pogostejše tudi gorske nesreče. Razmere v visokogorju so še vedno zahtevne, gorski reševalci in helikopterske posadke pa so vse bolj obremenjeni. Letos so imeli že 330 posredovanj. V planinskih kočah veljajo omejitveni ukrepi, kako se oskrbniki prilagajajo in kako jih spoštujejo planinci, koliko poti čaka na obnovo in kako zahtevno je gorsko reševanje za helikopterske posadke. Terenski Studio ob sedemnajstih z Vršiča pripravljajo tonska mojstra Blaž Kumše in Vladimir Jovanovič ter voditeljica Aljana Jocif.

Gostje:
- Jože Rovan, predsednik Planinske zveze Slovenije,
- Janez Rozman, predsednik Gorsko reševane zveze Slovenije,
- podpolkovnik Robert Špernjak, namestnik poveljnika 15. polka vojaškega letalstva,
- Miha Noč, načelnik društva GRS Kranjska Gora,
- Aljaž Capuder, oskrbnik Tičarjevega doma na Vršiču.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Medvedku so bili piškoti vedno prekratki … \t\t\t\t
Pripoveduje: Majda Grbac.
Napisala: Bina Štampe Žmavc.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2003.

Takoj po sprejemu, ki ga bodo pripravili za zlatega olimpijskega kanuista na divjih vodah Benjamina Savška, se nam bodo v studiu pridružili člani Kajak - kanu kluba Tacen. Olimpijski uspeh člana njihovega kluba jim je, kot pravijo, še dodatno utrdil tekmovalni naboj, predstavili pa nam bodo tudi druge posebnosti tega športa na divjih vodah.

21:00
Poročila

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

23:00
Poročila

Slovenska pesnica Lucija Stupica je svojo prvo pesniško zbirko z naslovom Čelo na soncu izdala leta 2000 in zanjo dobila nagrado za najboljši prvenec. Sledili sta zbirki Vetrolov štiri leta pozneje in Otok, mesto in drugi leta 2008. Točke izginjanja je naslov njene nove knjige iz leta 2019. V verzih Lucije Stupica se njen notranji in zunanji svet prepletata s potovanji v različna mesta, tudi v preteklost in otroštvo. Eksistencialistične teme se menjavajo z ljubezensko tematiko.

Z glasbo se bomo preselili v priljubljeno počitniško destinacijo Slovencev, v Dalmacijo. Oddaja Za prijeten konec dneva bo v znamenju glasbe enega izmed najbolj priljubljenih hrvaških glasbenikov, Oliverja Dragojevića.Ta mesec namreč minevajo tri leta, odkar je Oliver za posledicami pljučnega raka umrl v splitski bolnišnici. Za prijeten konec dneva nekaj njegovih večno zelenih uspešnic. Oddajo vodi in pripravlja Anja Rupel.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov