Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 11. maj. 2022

Prvi • Sre, 11. maj.

00:00
Poročila

Slovenski športniki več kot vzorno zastopajo barve naše države – slovenski ustvarjalci pa nič manj – le v javnosti, na žalost predvsem v slovenski, niso tako izpostavljeni. Pa popravimo to dejstvo. V nočnem programu gostimo izjemnega kitarista in skladatelja, čigar skladbe izvajajo Steve Mead, Sun Beatzz, PeiYi Liu, pa Irena Yebuah Tiran, Big Band in Simfonični orkester RTV Slovenija, Rožmarinke, Murat & Jose, Eva Hren, Iva Stanič, Ani Frece, Swingatan in drugi. Izdal je štiri zbirke Kitara me zabava z avtorskimi skladbami za klasično kitaro, ustvarja glasbo za predstave, sodeluje pri različnih mednarodnih projektih … Tokrat v nočnem programu odkrivamo glasbeno in ustvarjalno pot Marka Mozetiča, prijateljem in znancem ter njegovim privržencem bolj znanega kot Mozo. Z njim bo klepetala Lucija Grm.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev: Pomladni glasbeni odsevi

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodnozabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodnozabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Kako dolgočasen dan, so pogosti vzdihi mladih, ko morajo v šolo. Učitelji se trudijo pripraviti izlete, predstavitve, srečanja z različnimi ljudmi, a mlade to le redko prevzame. Na koncu dobijo le molčečo množico, ki zre v svoje pametne telefone in čaka, da bo vsega skupaj konec. Ko te zdolgočasene mlade opazujemo, se nehote vprašamo, kje so se izgubili tako radovedni otroci, ki so nas še pred kratkim s svojimi vprašanji nenehno izzivali k premisleku.
Sam ob tem pritoževanju in spraševanju težko prezrem sebe. Ko smo v teh časih izpostavljeni raznim sestankom, predavanjem, srečanjem na digitalnih orodjih in gledamo le v zaslon, je težko ostati zbran. Toliko stvari nas vznemirja v vsakem trenutku, da težko ostanemo samo pri eni stvari. Ko si na računalniku in v pogovoru prek take ali drugačne aplikacije s kom, se ti ves čas pojavljajo nova obvestila. Hočemo biti takoj obveščeni, če nam je kdo poslal pošto, vedeti moramo, ali nas kdo kliče po telefonu, seznanjeni moramo biti z najnovejšimi novicami. Kdo bi zmogel ostati samo pri eni stvari in se tej posvetiti?! V svetu, kjer smo slišali toliko obljub o poenostavitvi življenja, smo vse bolj razpeti na najrazličnejše strani. Vse jemljemo na hitro in površno, zato se nas nobena stvar več zares ne dotakne. Ob neštetih možnostih gremo nepotešeni in nezadovoljni skozi življenje.
Ko se učitelj trudi pritegniti pozornost mladih, išče točko, ki bi jih zanimala in jih ob tej snovi obdržala vsaj nekaj trenutkov. Da bi mu to uspelo, jim mora pokazati kaj, kar jih bo presenetilo in jim razkrilo nov pogled. Poznamo tisto o poslušanju z odprtimi usti. Prav to mladi potrebujejo, da jih kaj tako prevzame, da se ustavijo in čudijo. Ne v zaprepadenosti ali strahu, ampak ob navdušenju in prevzetosti. Kot otrok, ki zmore ob drobni stvari ustvariti najčudovitejšo igračo, ob najpreprostejši zadevi postaviti najbolj zapleteno vprašanje, bi moral vsak izmed nas prepoznati priložnost za čudenje. Brez tega bo življenje dolgočasno in brez notranjega zagona. Če starejši pogosto vzdihujemo, kako bi potrebovali pravi čudež, da bi mlade nad čem, kar je pomembno za prihodnost, navdušili, bo to brez učinka, če tega ne bomo sami doživeli. Človek, ki se ne zna vsak dan znova in znova čuditi vsaj čemu, bo težko verjel v čudeže. Še manj bo vir navdiha drugim. Postati kot otrok ne pomeni biti otročji, ampak odprt za veselje življenja. Zato vas, drage poslušalke, dragi poslušalci, vabim, da se vsaj malo zberemo, smo pozorni do drobnih stvari okrog sebe in se vsaj čemu čudimo, da bo življenje spet postalo čudežno, polno čarobnih trenutkov.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar, 11. 5.

06:15
Vreme z meteorologom

Kratek povzetek reportažne rubrike naPOTki, ki je sicer na sporedu ob nedeljah ob 6.45

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Pogovorimo se o hrani! Tema, pri kateri – razen morda sestavin – vsekakor ne bomo metali vsega v isti lonec! V oddaji Pod pokrovko na Prvem bomo hrano postregli s priokusom gastronomije, sociologije, umetnostne zgodovine, filozofije in še česa.

08:00
Poročila

Prvih 20 dni bolniške odsotnosti oziroma začasne odsotnosti z dela iz upravičenih zdravstvenih razlogov krije delodajalec, nad 20 dni pa Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Kdo je upravičen do nadomestila plače in kolikšno je nadomestilo pri poškodbi pri delu, pri športni aktivnosti, bolezni otroka ali pri covidu? Kdo mora poskrbeti za elektronski bolniški list? Kakšna so pravila za koriščenje kratkotrajne bolniške odsotnosti do treh dni brez obiska zdravnika? Gostja Ana Vodičar, direktorica področja za odločanje o pravicah in za medicinske pripomočke na ZZZS.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

10:00
Poročila

Aprila letos je bil prof. dr. Jože Rovan že drugič skoraj soglasno izvoljen za predsednika ene izmed naših najpomembnejših organizacij, to je Planinske zveze Slovenije. Pohodniški in kolesarski vodnik, inštruktor, vodja akcij urejanja planinskih poti in urednik planinskih zemljevidov je bil na to mesto prvič izvoljen leta 2018. Sicer izredni profesor na ljubljanski Ekonomski fakulteti se je šolal doma in v tujini, dva mandata pa je bil tudi predstojnik Katedre za statistiko. Kakšna je vloga PZS v sedanjosti? Kakšne izzive prinaša za to organizacijo prihodnost? Kakšna je usoda množičnih organizacij pri nas in kakšni so njegovi načrt v drugem mandatu? Z Jožetom Rovanom se bo v Intervjuju pogovarjal Jure K. Čokl.

11:00
Poročila

Ekipa Prvega vsako sredo ob 11.30 po radijskih valovih pripelje v vaše domove dogajanje iz različnih kotičkov Slovenije. Ob pomoči sogovornikov vam pričaramo ozračje, ki vlada v različnih ustanovah med delovnim dnem, ter vam predstavimo vsakdanjik prebivalcev z nekega območja in prostovoljske projekte, ki ne smejo biti spregledani.

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

V minutah, namenjenih maturantom, bomo danes govorili o biologiji. To je še zadnji naravoslovni predmet, pri katerem moramo povedati, kje dijaki na maturi po nepotrebnem izgubljajo točke in na kaj naj bodo še posebej pozorni.

Rubrika z dvema narodnozabavnima vižama.

Kakšna bo 15. slovenska vlada, bo znano popoldne, ko bo najverjetnejši mandatar Robert Golob s koalicijskima partnerjema, predsednico SD Tanjo Fajon in koordinatorjem Levice Luko Mescem, predstavil želeno sestavo. Precej verjetno bo imela kakšno ministrstvo več. Kdo jih bo vodil, bo znano čez nekaj ur, ko bo trojček predsednikov stopil pred javnost. Zdajšnja vlada ostaja operativna do potrditve nove.
Druge teme:
- Toninu pooblastila za podpis večstomilijonske pogodbe o nakupu boxerjev
- Prva ženska Evropske centralne banke: zvišanje obrestnih mer v tretjem četrtletju
- Čista voda v Anhovem zaudarja po fekalijah, prebivalce zdaj oskrbujejo gasilci.

Drugi poudarki oddaje:
- Zanimanja za energetske bone v Mariboru ni veliko - zakaj ?!
- Revščino na ptujskem se trudi vsaj malce ublažiti tamkajšnja delilnica hrane
- Vode iz zadrževalnika Vogršček za namakanje Šempaških gmajn letos ne bo
- Znani Šentjurčani so dobili nov spomenik - posebno knjigo

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Pred dobrim mesecem so koroški kmetje, predvsem v Mislinjski dolini, na njivah in travnikih namesto apna trosili s svincem onesnaženo sadro. Več kot 20 kmetij je v začetku pomladi uporabilo ta beli prah, da bi zemlja bolje obrodila. Številke kažejo izjemne razsežnosti. Gre za 510 ton snovi na 60 hektarih na območju Slovenj Gradca, Mislinje in Dravograda. A to ni prvi tak primer. Bi lahko s strožjim nadzorom in hitrejšim ukrepanjem tovrstna onesnaženja preprečili? Kako sanirati škodo in kako ukrepati v prihodnje? Na pragu nove kmetijske sezone na Koroškem ostajajo še brez rešitev. Kako bo k reševanju okoljskega kriminala prispevala nova evropska direktiva? O tem voditeljica Metka Pirc z dopisniškimi kolegi in sogovorniki.

Gostje:
- Tilen Klugler, župan Mestne občine Slovenj Gradec,
- Primož Marolt, direktor kmetijske inšpekcije, Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo,
- Branko Podpečan, direktor Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin,
- Bernarda Podlipnik, direktorat za okolje, Ministrstvo za okolje in prostor.

Posneli smo tudi stališča predstavnikov policije in kmetov.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

... Nudi zavetje izgubljenemu sončnemu žarku …
Pripoveduje: Simona Zorc Ramovš
Napisala: Valerija Skrinjar Tvrz
Posneto v studiih Radia Slovenija 1998.

Mlad, energičen bend je nastal leta 2019 z namenom, da nastopi na informativnih dnevih Prve gimnazije Maribor. Čeprav se je sprva pripravil le na en nastop, ta še zdaleč ni bil zadnji. Člani zasedbe so začeli nastopati na šolskih prireditvah, nadaljevali s celovečernim akustičnim koncertom v mariborski kavarni Čajek, med epidemijo pa so se odločili, da bodo še ustvarjalnejši in nastale so prve avtorske skladbe. Začeli so snemati videospote, pisati besedila in nastopati po vsej Sloveniji. Leta 2020 so zmagali na natečaju CityBand2020, letos pa so se udeležili tekmovanja Špil liga, kjer so za zdaj v polfinalu.

Na svoji poti so se tako ustavili tudi v studiu 13 oziroma v oddaji Gymnasium. Govorili smo o tem, kako se lotijo pisanja skladb, ustvarjanja videospotov, kako se pripravljajo na nastop in od kod pravzaprav izvira ime Sthenge. V oddaji pa so tudi v živo zaigrali. Poslušalci ste lahko prisluhnili štirim skladbam, avtorskima Grozne sanje in Libido ter priredbama Zbudi me za prvi maj in Dobra vila.

Z nami so torej bili glasbena skupina Sthenge:
Anja Zimet – vokal in bas kitara
Alja Klemenčič – kitara
Čarna Lampret – bobni in tolkala
Luka Golob – spremljevalni vokal, bas in ritem kitara, klaviature
Mai Štiglic – vokal in kitara

21:00
Poročila

V oddaji Sami naši se pogovarjamo s Saro Gavran o junakih prvega nadstropja in negi ki so je v Ljubljani deležni nedonošenčki in njihove mamice. Obiskali smo tudi dogodek, ki ga je v čast desete obletnice delovanja edine oddaje v srbskem jeziku, Kontrola leta, organiziralo društvo Danila Kiša. V oddaji gostimo tudi Admirja Baltića, komika in aktivista, ki se s sodelovanjem pri različnih projektih bori za boljši položaj ranljivih skupin slovenske družbe.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

23:00
Poročila

Nora luga (1931) je predstavnica starejše romunske pesniške generacije. Njen opus obsega preko petnajst pesniških zbirk, za katere je prejela številne nagrade, tako doma kot v tujini. Njene pesmi so večkrat nadrealistično obarvane, zanje pa je značilen tudi divji ritem, ki ga vodi nenavaden, edinstven jezik. Nora luga je leta 2005 objavila pesniško zbirko Deklica s tisoč gubami. Objavljamo deset pesmi iz te knjige.

Prevajalec: Aleš Mustar
Interpretka: Barbara Žefran
Režiser: Klemen Markovčič
Glasbena opremljevalka: Cvetka Bevc
Tonski mojster: Andrej Kocan
Urednik oddaje: Gregor Podlogar
Leto nastanka: 2011

V oddaji Godbe z zgodbo voditeljica Anja Rupel z glasbo in zgodbo predstavlja tujo in domačo  popularno glasbo in njene izvajalce, avtorje in glasbenike. Vsako sredo ob 23.15 na Prvem programu. Včeraj se je v Torinu začelo 66. tekmovanje za pesem Evrovizije, nadaljevalo se bo jutri, veliki finale pa bomo spremljali v soboto, 14. maja. In zato bodo Godbe z zgodbo evrovizijsko pobarvane. Spomnili se bomo nekaterih izvajalcev in skladb, ki so se zapisale v zgodovino tega največjega popularnega glasbenega tekmovanja. Med drugim bodo evrovizijske uspešnice prepevali Gigliola Cinquetti, Johnny Logan, Marija Šerifovič, Sertab, Helena Paparizou, Loreen in drugi.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov