Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 29. sep. 2022

Prvi • Čet, 29. sep.

00:00
Poročila

V nočnem programu bomo gostili Nika Mirt, mlado Mariborčanko, ki se je pred meseci odrekla plašču anonimnosti, pod katerim je Štajerski argo utvarjala dobra štiri leta. Spregovorili bomo o tej - sedaj že kultni blagovni znamki, ta je od objav na družbenih omrežjih prešla na oprijemljive izdelke za vsakdanjo rabo, knjigo, koledar, radijsko rubriko; besede bomo namenili njeni primarni zaposlitvi, je namreč tetoverka, dodali še kakšno o življenju nasploh in ljubezni do štajerskega narečja.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno- zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Življenje je dobro dojemati kot skico, ne kot dokončano sliko, premišljuje avtorica Duhovne misli Metka Klevišar.

05:56
Napovednik Prvi gre na koroško

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar 29. september

06:15
Vreme z meteorologom

Tokrat bomo predstavili Zreče, majhen turistični kraj pod pobočji Pohorja. V zadnjih desetletjih se je vsestransko razvijal, pred slabima dvema letoma pa je dosegel še zadnji pogoj, da tudi uradno postane mesto, to je tri tisoč prebivalcev. V kraj, ki je od Celja oddaljen 20 kilometrov ali pol ure vožnje z avtomobilom, se več ljudi priseli kot odseli. Stopnja nezaposlenosti je precej pod državnim povprečjem. V Lokalni čas se nam tokrat oglaša celjski dopisnik Matija Mastnak.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

"Možgani so čarovnija in kot čarovniški trik sam po sebi," prav dr. Alice Pailhes, ki se ukvarja s področjem psihologije čarodejstva in magije. Kako nam lahko prerez obeh področji, ki na prvi pogled nimata veliko skupnega, ponudi imeniten vpogled v človekovo odločanje, vedenje, spomin in skrb za duševno blaginjo? Preverili bomo v tokratni epizodi, ki jo je pripravila Mojca Delač.

08:00
Poročila

Katere so novosti pri pridobivanju gradbenega in uporabnega dovoljenja ter pri legalizaciji črnih gradenj? Kateri obrtniki in podjetniki so lahko po novem vpisani v imenik izvajalcev del na gradbenih objektih, kdaj moramo plačati komunalni prispevek in kdaj smemo zasaditi prvo gradbeno lopato? Na ta in druga vprašanja, povezana z novim gradbenim zakonom, bo v Svetovalnem servisu odgovarjal Saša Galonja z ministrstva za okolje in prostor.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Nekatere bolezni in poškodbe žil lahko več let nastajajo tiho in ne povzročajo nobenih težav. Kadar pa je žilna stena preveč poškodovana, se nenadoma raztrga in poči. Posledica je huda krvavitev, ki zahteva hiter odziv. Pomembna je vsaka minuta! Diagnoza: Anevrizma trebušne aorte. Sogovornik: specialist internist in intenzivist dr. Hugon Možina iz Kliničnega centra v Ljubljani. Pripravlja: Iztok Konc.

10:00
Poročila

Tokrat bo, vsaj za nekatere, naša gostja gospa, ki je več kot tri desetletja pred našimi radijskimi mikrofoni, pa tudi s TV-ekrana, nagovarjala številne poslušalce in gledalce. Številni ste se ob njeni pomoči prebujali zgodaj zjutraj ali bedeli pozno v noč. Gospo Menči Klančar, našo dolgoletno sodelavko, je obiskala in pred mikrofon povabila Karmen Štrancar Rajevec.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Drugi poudarki:
- Pred novim direktorjem trboveljske komunale veliki izzivi; zaveda se tudi jeze zaradi visokih položnic za ogrevanje
- V Celju ni izključena referendumska pobuda zaradi občinskega prostorskega načrta, sporna načrtovana graditev treh hiš
- Na Festivalu fotografije v Mariboru se s samostojno razstavo predstavlja tudi gorenjska fotografinja Klavdija Žitnik

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Vlada Roberta Goloba je uresničila napoved in odstopila od pogodbe za nakup 45 oklepnikov 8x8 boxer za Slovensko vojsko. S tem se je znašla v še eni »oklepniški« zgodbi, ki nas bo obremenjevala v prihodnje in nas stala tudi 70 milijonov pogodbenih kazni. Ob tem zvezi NATO obljubljamo, da bomo zgradili bojno bataljonsko skupino, a še ne vemo, kako, predvsem pa se zastavlja vprašanje, ali bomo v prihodnje sploh imeli dovolj vojakov, ki bi to opremo tudi uporabljali. Kaj pomeni odpoved pogodbe za Slovensko vojsko, našo varnost in verodostojnost države pred zavezniki voditelj Robert Škrjanc z gosti.

Gostje:
Marjan Šarec, minister za obrambo;
generalmajor Robert Glavaš, načelnik Generalštaba Slovenske vojske;
Matej Tonin, prejšnji minister za obrambo;
dr. Jelena Juvan, profesorica na katedri za obramboslovje Fakultete za družbene vede v Ljubljani;
dr. Klemen Grošelj, obramboslovec, evropski poslanec, nekdanji državni sekretar na Ministrstvu za obrambo.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Pred nami je zadnji pravljični četrtkov večer v sklopu skupnega projekta Prvega programa Radia Slovenija in A1 Slovenija, ki že šesto leto zapored združuje sodobne pravljice in radijsko oddajo za otroke s 57-letno tradicijo. Legendarni slovenski igralci ob spremljavi vrhunskih glasbenikov v neposrednem radijskem in video prenosu letos pripovedujejo nove pravljice za boljši jutri, ki otroke učijo o pomenu ponovne uporabe reči in odgovornega odnosa do okolja. Vsaka zgodba spodbuja otroke, da podarijo, popravijo, ustvarijo nekaj novega, ponovno uporabijo ali predelajo. Peto Lahkonočnico na obisku v oddaji Lahko noč, otroci!, pravljico Damjane Kenda Hussu: Zaklad – odpad, nam bosta v radijskem studiu 26 pričarala igralka Milena Zupančič in kontrabasist Janez Avšič.

"Loti in njeni prijatelji so živeli v ulici z razgledom na mestni odpad. Pravzaprav se ga niti ni videlo. Skrit je bil za visoko živo mejo in za njo zavarovan z žično ograjo. Naokoli se je širil park z zelenicami, drevesi, igrišči, sprehajališčem in krožno kolesarsko potjo."

V tokratni oddaji boste slišali tretji del zmagovalnih polk in valčkov s festivala Slovenska polka in valček, ki ga z najboljšo polko leta 2007 (ta nosi naslov Jaz nisem taka) začenja Ansambel Bum. Festival letos praznuje petindvajset let!
Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodno-zabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodno-zabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najbolj kakovostne zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Oddajo pripravljata napovedovalka Lucija Grm in glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.

21:00
Poročila

Pred dnevi je umrla angleška pisateljica Hilary Mantel, ki sodi med najpomembnejše sodbne britanske avtorje. Njeno najpomembnejše delo je zgodovinska trilogija Wolf Hall, ki je postavljena na začetek 16. stoletja, na dvor kralja Henrika VIII., spremlja pa vzpon Thomasa Cromwella na položaj kraljevega ministra. Tako za prvi kot za drugi del trillogije, V senci Tudorjev in Pripeljite obtožence, je Hilary Mantel v letih 2009 in 2012 prejela bookerja.
Od lani imamo v slovenščini prvi del trilogije Wolf Hall, V senci Tudorjev, in sicer v prevodu Dušanke Zabukovec, ki je tudi avtorica tega Literarnega večera.

Režiserka je Saška Rakef,
bralka Barbara Zupan,
interpreta Matej Puc in Lea Mihevc,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojster zvoka Urban Gruden,
redaktorica pa Staša Grahek.
Leto nastanka: 2021.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Poslušamo novi album uglasbene poezije »Med nama je angel«, predstavlja nam ga njegova avtorica, kantavtorica Ditka. Tako kot na prejšnjih treh albumih v ospredje postavlja sodelovanje s pesnikom Ferijem Lainščkom, tokrat pa dodaja še pet uglasbitev drugih pesnikov: Kajetana Koviča, Janeza Menarta, Cirila Zlobca, Karla Destovnika - Kajuha ter pesem »Tiha misel« Srečka Kosovela, ki je nastala v sodelovanju s Tinkaro Kovač.

23:00
Poročila

William Carlos Williams je skupaj s T. S. Eliotom in Ezro Poundom ena vodilnih osebnosti ameriške poezije prve polovice dvajsetega stoletja in sodi med pesnike, ki so najbolj vplivali na sodobnike v ZDA in v Evropi. Večino življenja je pisateljeval v senci svojega velikega prijatelja Pounda, kritiška priznanja in ugled med občinstvom si je pridobil šele na stara leta, zato pa so ga toliko bolj cenili njegovi kolegi pesniki. Williams je Poundovemu in Eliotovemu akademizmu postavil nasproti vsakdanjost, tako v izrazu kot v vsebini, in s tem na široko razprl pesniški prostor, ki ga je stoletje pred njim utiral Walt Whitman. Rodil se je leta 1883 v industrijskem mestecu Rutherfordu nedaleč od Patersona v zvezni državi New Jersey. Po študiju v tujini in Philadelphiji se je leta 1910 vrnil v rojstni Rutherford, se poročil in odprl zasebno zdravniško prakso ter jo opravljal štirideset let. Poezijo je pisal v redkih prostih trenutkih, ponoči ali ob koncih tedna; včasih je na poti k bolniku zapeljal avto ob pločnik in na hrbtno stran recepta napisal pesem.

Prevajalec je Miha Avanzo,
režiserka Živa Bizovičar,
igralka Ivana Percan Kodarin,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonski mojster pa Matjaž Miklič.
Produkcija leta 2022.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov