Sporne izjave so nastale v oddaji Zadnja beseda!. Foto: Zajem zaslona
Sporne izjave so nastale v oddaji Zadnja beseda!. Foto: Zajem zaslona
Sorodna novica Sindikat vojakov napoveduje tožbo zaradi izjave Jadranke Juras in žaljenja garde

Glasbenica in aktivistka Jadranka Juras je pred kratkim v oddaji TV Slovenija podala izjavo, ki je razburila obrambnega ministra Mateja Tonina, poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Miho Škerbinca pa tudi Sindikat vojakov Slovenije (SVS), ki je svoje člane pozval, naj vložijo odškodninske tožbe zaradi razžalitve.

Izjavo Jadranke Juras (v celoti spodaj) je zdaj "solidarno sopodpisalo" 22 slovenskih intelektualcev. Prepričani so, da tožbe ne morejo uspeti, saj da izjava ne žali nobenega slovenskega vojaka. Sta pa slovenska država in njena vojska moralno soodgovorni za "tragične posledice" vojaških akcij zveze Nato, med drugim v Siriji in Iraku, so zapisali.

Sorodna novica Tonin obsoja navedbe Jurasove. RTV: "Izjava je bila iztrgana iz konteksta."

Podpisani ocenjujejo, da so vložene tožbe del množične strategije ustrahovanja, v kateri država s svojimi podsistemi zlorablja pravo, da utiša državljane, ki se ne strinjajo z njeno politiko.

"Po tem, kar smo videli v ZDA, postaja taktika zasipanja nacionalnih pravnih instanc z neutemeljenimi, politično motiviranimi tožbami očitno globalni vzorec delovanja skrajno desničarske politično-ekonomsko-ideološke formacije, h kateri se prišteva tudi sedanja slovenska vlada," sporoča skupina intelektualcev.

Sindikat vojakov bi ob javni politični podpori rad pomagal vojakom zaslužiti milijon evrov s tožbami proti državljanki Jadranki Juras.

Podpisani

Sodišča bi tako prevzela razsojanje o temeljnih moralnih dilemah, političnih alternativah in sporih in tako prevzela vlogo javnosti, ki se lahko upira oblasti. Zato je za stranke tako pomembno, kdo sedi v najvišjih vejah pravosodja, in ko bo ta proces "uspešno" končan, sploh ne bo več nevarnosti, da bi država tožila državljane, saj bodo že prej vsi utihnili, sklenejo javno pismo.

Sama pa smatram, da je velika odgovornost to, da ti hodiš na misije in tam pobijaš lokalno prebivalstvo. Velika odgovornost to, da naši vojaki sploh hodijo nekam, kjer v bistvu ne branijo Slovenije, vendar so vpleteni v globalno vojno proti terorizmu, ki traja že od 2001 in ji ni videti konca.

Sporna izjava Jurasove
Podpisani

Slavko Splichal
Rado Bohinc
Božidar Flajšman
Spomenka Hribar
Dušan Keber
Jože Mencinger
Vlado Miheljak
Vinko Möderndorfer
Boris A. Novak
Stane Pejovnik
Božo Repe
Rado Riha
Rudi Rizman
Mitja Sardoč
Božidar Slapšak
Svetlana Slapšak
Ivan Svetlik
Darko Štrajn
Niko Toš
Vito Turk
Boris Vezjak
Goran Vojnović