Leta 2007 je bilo aktivnih skoraj 286.000 elektrinskih tablic ABC. Foto: Dars
Leta 2007 je bilo aktivnih skoraj 286.000 elektrinskih tablic ABC. Foto: Dars
Cestninska postaja
Sredi poletja bodo tovornjaki lahko začeli uporabljati ABC-cestninjenje. Foto: MMC RTV SLO

Z vrnitvijo tablice se sicer ne mudi, saj bo ta mogoča tudi po 1. juliju, vse do konca leta 2009. Dars bo voznikom vrnil morebitno dobroimetje, ki so ga imeli na tablici, in neodpisano vrednost tablice, ki se znižuje s starostjo tablice. Za tablice, ki so starejše od sedem let, Dars ne bo vračal vrednosti.

Cestnino lahko tako do konca junija vozniki osebnih vozil še plačujejo z ABC-sistemom. Na Darsu pa opozarjajo, da vse več voznikov ABC-tablice že vrača, posledica tega pa je manj prometa na ABC-stezah na cestninskih postajah in večja gneča na običajnih stezah.

Leta 2007 je bilo aktivnih skoraj 286.000 elektronskih tablic ABC, vozniki pa so imeli na tablicah še okoli osem milijonov evrov dobroimetja. Na Darsu ocenjujejo, da je trenutno na tablicah še od štiri do pet milijonov evrov dobroimetja.

Vinjete za vozila do 3.500 kg
1. julija začne veljati vinjetni sistem cestninjenja za vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg, ne glede na največjo maso priklopnega vozila. Polletna vinjeta (samo to je mogoče kupiti letos) stane 35 evrov, letna pa bo znašala 55 evrov. Za motorna kolesa bodo vinjete pol cenejše. Vinjete bodo letos zelene, prihodnje leto pa oranžne barve.

Z vinjetami zadovoljni tudi avtoprevozniki
Z uvedbo vinjet so zadovoljni tudi avtoprevozniki, saj se bodo tako sprostile cestninske postaje, ki so največja ovira za pretočnost. Poleg tega se bosta ločila osebni in tovorni promet, kar predstavlja osnovo za uvedbo elektronskega cestninjenja, je dejal glavni tajnik Avtoprevozniške zbornice Emil Milan Pintar. Od sredine poletja bo tako tudi za tovornjake mogoče ABC-cestninjenje.