Za aidsom letno umre več kot pol milijona otrok, od tega večina v Afriki. Foto: EPA
Za aidsom letno umre več kot pol milijona otrok, od tega večina v Afriki. Foto: EPA
Zboleli za aidsom v Aziji
V Sloveniji je do zdaj za aidsom zbolelo 122 ljudi. Foto: EPA

Z virusom HIV je namreč okuženih 40,3 milijona ljudi, samo letos pa naj bi ugotovili skoraj pet milijonov novih okužb.

Število letošnjih žrtev aidsa
Podsaharska Afrika: 2,4 milijona
Južna in jugovzhodna Azija: 480.000
Latinska Amerika: 66.000
Vzhodna Evropa in srednja Azija: 62.000

V zadnjem letu je za boleznijo umrlo tri milijone ljudi, od tega več kot pol milijona otrok. Večina žrtev za boleznijo umre v Afriki, kjer je okženih kar 25,8 milijona ljudi, v južni in jugovzhodoni Aziji je okuženih 7,4 milijona, v Latinski Ameriki pa 1,8 milijona. V vzhodni Evropi in srednji Aziji pa je okuženih 1,6 milijona ljudi.

V poročilu ZN ugotavlja, da se bolezen v Aziji širi predvsem zaradi zaradi nezaščitenih spolnih odnosov, droge in slabe ozaveščenosti. Zdravila za zaviranje napredovanja bolezni so vse bolj dostopna, vendar pa se kljub temu do njih v Afriki prebije vsak deseti bolnik z aidsom, v Aziji pa vsak sedmi.

Razmere v Sloveniji
Doslej je bilo v Sloveniji od leta 1986 prijavljenih 122 primerov aidsa. Večina okuženih je že umrla, po poročilu Inštituta za varovanje zdravja pa naj bi bilo živih še 45 bolnikov. Največ primerov okužbe je bilo prijavljenih v Ljubljani in Mariboru.

Sicer naj bi bilo z virusom HIV 30. septembra letos v Sloveniji potrjenih 183 okžub, omenjeni inštitu pa predvideva, da naj bi bilo teh vsaj nekaj sto, a vseh primerov ljudje po mnenju inštituta ne prijavijo.