Glavni tajnik zveze Jožef Školč je navedel, da vsako šolsko leto organizirajo skoraj 20 tekmovanj za več kot 45.000 učencev in dijakov. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Glavni tajnik zveze Jožef Školč je navedel, da vsako šolsko leto organizirajo skoraj 20 tekmovanj za več kot 45.000 učencev in dijakov. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je pred meseci objavilo javni razpis za sofinanciranje selekcijskih in interesnih šolskih tekmovanj za šolsko leto 2024/2025. Nekateri prijavitelji, med drugim Zveza za tehnično kulturo Slovenije, niso izpolnili pogojev razpisa za sofinanciranje številnih tekmovanj, so poročali mediji. Med drugim gre za tekmovanja iz logike, kemije, biologije, psihologije in programiranja.

Glavni tajnik zveze Jožef Školč je navedel, da vsako šolsko leto organizirajo skoraj 20 tekmovanj za več kot 45.000 učencev in dijakov. Medtem ko so lani za izvedbo tekmovanj od ministrstva prejeli več kot 100.000 evrov, so letos prejeli le 6000 evrov. To ne zadošča za pokritje stroškov tekmovanj, je dejal Školč, zato so se odločili, da bodo za skoraj vsa od tekmovanj, ki jih organizirajo, pobirali kotizacijo štiri evre. Ravnatelji šol se sicer lahko odločijo, ali bo stroške poravnala šola ali udeleženci tekmovanj.

"Naredili smo napako, ker smo pripeli stare pravilnike namesto veljavnih," je zagato na razpisu pojasnil Školč. Stari pravilnik, ki so ga oddali na razpis in je bil objavljen na strani zveze, je namreč navajal, da mora zveza rezultate tekmovanj objaviti v 14 delovnih dneh po tekmovanju namesto zgolj v 14 dneh. Poleg tega so v pravilnik zapisali, da lahko zveza pobira vstopnino za tekmovanja, kar pa po besedah Školča ne pomeni, da bi jo tudi pobrali.

Ministrstvo bi zvezo lahko po Školčevem mnenju pozvalo k odpravi napake, namesto tega pa so "z birokratsko pametjo odločili, da ne izpolnjujemo enega pogoja".

Ministrstvo: Ob formalno popolnih vlogah ni mogoče pozivati k dopolnitvam

Kot so pojasnili na ministrstvu, je zveza oddala popolno vlogo, zato je niso pozvali k dopolnitvi, kot lahko to storijo pri vlagateljih nepopolnih vlog. "Ko so vloge enkrat popolne, razpisna komisija začne ugotavljati izpolnjevanje pogojev, nadalje pa s postopkom točkovanja glede na razpisna merila. Če formalno popolna vloga ne izpolnjuje pogojev, je v postopku javnega razpisa ni mogoče pozivati k dopolnitvam," so poudarili.

Dodali so, da so vsebino pravilnika ob prejemu prijave preverili tudi na spletni strani zavoda, kjer pa je bil prav tako objavljen pravilnik, s kakršnim so se prijavili na javni razpis. "Razpisna komisija v postopku javnega razpisa razpolaga in sme upoštevati zgolj dokumentacijo, ki jo prijavitelj priloži," so navedli. "Postopek javnega razpisa je z zakoni in pravilniki opredeljen postopek, zunaj katerega ni mogoče delovati," so poudarili.

Školč je še opozoril, da jih je ministrstvo o rezultatih razpisa obvestilo šele na začetku septembra, čeprav bi to moralo storiti že konec julija. Če bi jih ministrstvo o tem obvestilo v roku, bi lahko iskali druge načine financiranja, meni Školč.

Ministrstvo je pri tem pojasnilo, da odločb res niso poslali v roku, in sicer zaradi kadrovskega pomanjkanja. Kljub temu so poudarili, da "časovni vidik nima finančnih posledic in ne spreminja tega, da je bila zveza z nekaterimi tekmovanji na razpisu neuspešna".