Vlada je prejela najslabšo oceno do zdaj. Foto: Goran Rovan
Vlada je prejela najslabšo oceno do zdaj. Foto: Goran Rovan
Vlada ima najnižjo podporo do zdaj. Foto: FUDŠ
Podpora strankam je na splošno upadla. SD za las ohranja prvo mesto, njegova podpora je glede na prejšnji mesec padla. Podpora SDS-u ostaja stabilna. Od novembra je najbolj izrazito upadla podpora PS-ju. Podpora SLS-u in NSi-ju je v porastu. Podpora DeSUS-u po začetnem vzpenjanju spet pada. Foto: FUDŠ

Anketi, ki sta jih opravila Delo in Fakulteta za uporabne družbene študije, kažeta, da ima vlada najnižjo podporo do zdaj. Več kot 80 odstotkov vprašanih v anketi Slovenski utrip ne podpira vlade. Od sestave nove vlade pa do danes ji je podpora padla s 44,6 odstotkov na 14,4 odstotka vprašanih podpornikov.

Rezultati redne mesečne ankete časopisa Delo pa kažejo, da so kar štiri petine vprašanih delo vlade ocenile z najslabšo oceno. To je po besedah časopisa daleč najslabša ocena za katero koli vlado Janeza Janše. Srednja ocena 1,88 je na ravni, kakršno je imela vlada Boruta Pahorja, ko je sredi leta 2011 dokončno razpadla. Kot negativno ali zelo negativno je delo vlade označilo skupaj 79,6 odstotka anketiranih, pozitivno in zelo pozitivno pa skupaj 12,8 odstotka.

Projektna vlada kot želja ohranitve oblasti
Največ vprašanih v anketi FUDŠ-a (58,2 odstotka) meni, da gre pri pogovorih Državljanske liste, Pozitivne Slovenije in drugih o oblikovanju projektne vlade za željo po prevzemu oziroma ohranitvi oblasti. Da gre za prizadevanje za konstruktivno rešitev v dobro Slovenije, je mnenja 28 odstotkov anketirancev.

Na vrhu SD in SDS
Slovenski utrip: Če bi bile to nedeljo parlamentarne volitve, največ vprašanih (32,1 odstotka) ne bi volilo nobene stranke, 20,4 odstotka ne ve, koga bi volili, 9,7 odstotka pa ne bi šlo na volitve. Tako v tem trenutku nobeni od naštetih strank svojega glasu ne bi dalo 65,5 odstotka vprašanih. Največ anketirancev bi se odločilo za stranki SD in SDS, ki bi obe prejeli 8,8 odstotka glasov - SDS-u bi svoj glas pogosteje dali starejši anketiranci in tisti z nižjo izobrazbo, SD-ju pa v nadpovprečni meri bolj izobraženi.

Večini parlamentarnih strank je tudi v tokratni anketi Dela podpora v primerjavi s prejšnjim mesecem padla. Seštevek odgovorov ne vem, ne bi se udeležil volitev in ne bi volil nobene stranke je zdaj že 46 odstotkov. Med parlamentarnimi strankami je še vedno na prvem mestu SD s 14,6 odstotka glasov. SDS-u je tokrat podporo izrazilo 10,2 odstotka vprašanih, PS pa bi dobil 7,2 odstotka glasov. Na četrtem mestu je SLS (6,4 odstotka), sledi pa DL (5,5 odstotka). Na koncu sta DeSUS (3,7 odstotka) in NSi (2,7 odstotka).

Najbolj priljubljen je Pahor
Barometer politikov v Delu kljub spremenjeni metodologiji izračunavanja ocene ni prinesel sprememb na vrhu, kjer so še vedno Borut Pahor (3,54), Radovan Žerjav (3,42) in Janez Potočnik (3,38). Na preostalih mestih sledijo Danilo Turk, Franc Bogovič, Janez Šušteršič, Senko Pličanič, Lojze Peterle, Gregor Virant, Matjaž Hanžek, Andrej Vizjak, Jelko Kacin, Igor Lukšič, Pavel Gantar, Karl Erjavec, Milan Zver, Zmago Jelinčič, Ljudmila Novak, Žiga Turk in Vinko Gorenak.

Polovica anketirancev FUDŠ-a (50,2 odstotka) podpira spremembo načina volitev v državni zbor, ki bi šla v smeri uvajanja večinskega sistema. Med anketiranci jih je 45,1 odstotka mnenja, da bi bilo tudi v primeru padca trenutne vlade treba udejanjiti zakona o ’slabi banki’ in državnem holdingu, 31,5 odstotka pa se s tem ne strinja. Precejšen delež (23,3 odstotka) je takšnih, ki odgovora na to vprašanje ne ve.

V raziskavi FUDŠ-a je po telefonu med 12. in 15. februarjem sodelovalo 904 anketirancev.
.
Anketo Dela pa je po telefonu med 11. in 14. februarjem na vzorcu 700 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.