Stojmenova Duh, ki jo v petek zaradi domnevno spornega nakupa računalnikov čaka druga interpelacija, je po dogodku presodila, da ni bilo nič narobe.  Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Stojmenova Duh, ki jo v petek zaradi domnevno spornega nakupa računalnikov čaka druga interpelacija, je po dogodku presodila, da ni bilo nič narobe. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Konec maja se je ministrica Emilija Stojmenova Duh odpravila na službeno pot v Ženevo. Med vožnjo proti dunajskemu letališču je službeno vozilo ministrstva storilo prekršek – zaradi prehitre vožnje ga je ujel radar. Zato je ministrstvo julija dobilo poziv avstrijske policije, naj ji posreduje informacijo, kdo je vozil vozilo in torej storil prometni prekršek, je prvi poročal N1.

A je ministrstvo namesto informacije avstrijski policiji poslalo dopis slovenskemu veleposlaništvu na Dunaju, v katerem je veleposlaništvo pozvalo, naj pristojne avstrijske organe zaprosi, da odstopijo od morebitnega pregona oziroma kaznovanja voznika. Kot razlog je navedlo, da je bil na avstrijski avtocesti zastoj, zato je službeno vozilo obtičalo v koloni. Da ministrica z delegacijo, v kateri je bila le ena zaposlena, ne bi zamudila poleta, je bil voznik službenega avtomobila "primoran prižgati modre luči".

Tako izhaja tudi iz dopisov ministrstva za digitalno preobrazbo in veleposlaništva na Dunaju, ki jih je danes pridobila oddaja Tarča.

Slovenski veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina je v odgovoru ministrstvu za digitalno preobrazbo, ki je bil usklajen z ministrstvom za zunanje in evropske zadeve, poudaril, da v položaju, v katerem se je znašla ministrica, uporaba modrih luči ni dovoljena niti v Sloveniji, na ozemlju tuje države pa jih slovenska vozila sploh ne bi smela uporabljati.

Kot so za N1 povedali na zunanjem ministrstvu, so presodili, da ni ustreznih pravnih podlag za oprostitev kazni. "Vozilo je vozilo samo, torej ni bilo vključeno v varovano policijsko kolono, in je zato lahko vplivalo na hitrost vožnje," so pojasnili. Veleposlaništvu v Avstriji so predlagali, naj ministrstvu za digitalno preobrazbo svetuje, "da z vidika ugleda Republike Slovenije kazen poravna".

Stojmenova Duh, ki jo v petek zaradi domnevno spornega nakupa računalnikov čaka druga interpelacija, je po navedbah N1 po dogodku ocenila, da z njim ni bilo nič narobe. S prstom je pokazala na policijo, ki zagotavlja varovanje in prevoz vladnih funkcionarjev.

Na policiji so za N1 potrdili, da se je ministričin voznik pred uporabo modrih luči o tem posvetoval z inšpektorjem policijskega centra za varovanje in zaščito. "Ne glede na vsebino komunikacije zgoraj omenjenih ljudi pa gre v konkretnem primeru za ugotavljanje individualne odgovornosti voznika za prekršek. Tudi slovenska policija postopa enako, če je pri nas ugotovljen prekršek in je lastnik vozila tuja pravna oseba ali državni organ," so sporočili s policije.

Po neuradnih informacijah N1 naj bi inšpektor vozniku povedal, da v tujini ne sme uporabiti modrih luči, če pa se bo za to vendarle odločil, je odgovornost njegova. Na ministrstvu za digitalno preobrazbo so za portal pojasnili, da je voznik avgusta avstrijskim organom vendarle posredoval vse potrebne informacije, na podlagi katerih pa do zdaj niso ugotovili nepravilnosti.

Ali ima ministrica še podporo premierja Goloba?

Po poročanju STA-ja so z vladne strani še prejšnji teden prihajala zagotovila o podpori premierja Roberta Goloba ministrici, ki jo v petek v DZ-ju čaka interpelacija, zdaj pa podpora ni več povsem gotova. Premier Golob naj bi bil nezadovoljen zaradi nove afere.

V kabinetu predsednika vlade so sicer navedli zgolj, da se bo premier z medijskimi navedbami o prometnem prekršku ministrice podrobneje seznanil po koncu današnjih obveznosti v New Yorku, povezanih s predsedovanjem Slovenije v Varnostnem svetu ZN-a.

"Napovedanih je 11 ur razprave, več kot dovolj časa, da bo ministrica podrobno pojasnila, kaj se je dogajalo. Nikakor ni nobenega dvoma, da jo bodo poslanci o tem podrobno izprašali. Ne vem nič več kot nekaj ur nazaj. Ministrica razen, mislim da kratkega obvestila za javnost, tega še ni komentirala. Preprosto mislim, da dajmo počakati na pojasnila ministrice," je v Odmevih TV Slovenija novo afero ministrice Stojmenove Duh komentiral podpredsednik vlade, finančni minister Klemen Boštjančič ter tudi pojasnil, da nima nobenih informacij, da bi se kaj "v to smer" zgodilo na četrtkovi seji vlade.

Da gre za kočljivo zadevo, je medtem poudaril minister za delo Luka Mesec. "Ta stvar je zelo kočljiva, ta hip čakamo odziv predsednika vlade, ministrica prihaja iz kvote stranke Svoboda, po tem odzivu pa pričakujem, da se bomo, če ne že danes, pa jutri zjutraj pred sejo vlade pogovorili, kako ukrepati," je dejal.

V SD-ju se še niso odzvali, prav tako ne poslanci Gibanja Svoboda. Med koalicijskimi partnerji se sicer ob čakanju na ukrepanje premierja Goloba v neformalnih pogovorih vrstijo mnenja, da bi morala ministrica potegniti končno potezo, zapustiti ministrski stolček in s tem razbremeniti celotno koalicijo.

Nova afera ministrice Emilije Stojmenove Duh

Ostri odzivi opozicije

"Ne razumemo več, zakaj se še pogovarjamo o tem, da je Emilija Stojmenova Duh še ministrica," je v izjavi ob robu seja DZ-ja povedal vodja poslancev NSi-ja Janez Cigler Kralj in poudaril, da ravnanje ministrice na vseh ravneh, na ministrstvu, znotraj vlade in v razmerju do državnega zbora, še posebej do komisije za nadzor javnih financ, kaže na njen način dela in obnašanja.

"Vedno so za vse napake in neopravljeno delo krivi drugi, sama pa ne prevzema odgovornosti. To je po našem mnenju prešlo vse meje dobrega okusa in mislimo, da je samo še edina možnost, da sama spozna, da je šla res res predaleč in da odstopi. Premier je zamudil priložnost, da se poslovi od nje. Predsednica DZ-ja je zamudila priložnost, da uveljavi avtoriteto predsednice državnega zbora in bi lahko na tak način zaščitila parlament v razmerju do ministrice za digitalno preobrazbo, zamudila je priložnost tudi sama, da bi sprejela odgovornost, ko je bila soočena in je še soočena z uničujočim revizijskim poročilom glede nakupa 13 tisočih računalnikov in katastrofe, ki sledi temu nakupu, torej s tem neposrečenim razdeljevanjem in prirejanjem ter urejanjem pravnih podlag in tako naprej," je naštel Cigler Kralj in poudaril, da bi Stojmenova Duh najbolje razbremenila svoje matično ministrstvo, vlado in celotno koalicijo s tem, če bi sama odstopila.

Poslanec SDS-a Rado Gladek pa je v izjavi presodil, da bi bil odstop Stojmenove Duh edina prava pot, če ministrica premore minimalno samokritiko. "Upam, da bo razmislila o vseh teh dejanjih, ki se ji očitajo in vsaj častno, čeprav po našem mnenju vsaj pol leta prepozno, zapustila ministrsko mesto," je dejal. V nasprotnem primeru pa bo pred poslanci v petek deja vu ob vnovičnem zagovoru ministrice v DZ-ju, je dodal.

Da upa, da bo ministrica še pred petkom odstopila v dobro vlade, koalicije in levosredinske politične opcije, ki ji pripada, je na Facebooku zapisala tudi nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek.

Šumi: Vsak funkcionar mora dajati dober vzgled

Na dogajanje se je odzval tudi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki je pri spornem nakupu računalnikov zaznala sum kršitve zakona o javnem naročanju, Robert Šumi.

O primeru je bil sicer, kot je dejal ob robu srečanja z novinarji ob 20-letnici KPK-ja, obveščen prek medijev, a je poudaril, da mora vsak funkcionar, v tem primeru ministrica za digitalno preobrazbo, dajati dober zgled, tako svojim zaposlenim kot tudi družbi v celoti.

Po njegovih besedah je narobe, če je ministrica vplivala na uporabo modrih luči, kar v Avstriji ni dovoljeno. "Če pa je vplivala, da se prekrškovni postopek v Avstriji ne izpelje do konca, pa je to nesprejemljivo," je poudaril Šumi.

Nova afera ministrice za digitalno preobrazbo