v Avtoprevozniški zbornici menijo, da jih želi OZS le izkoristiti za interese velikih obrtnikov. Foto: RTV SLO
v Avtoprevozniški zbornici menijo, da jih želi OZS le izkoristiti za interese velikih obrtnikov. Foto: RTV SLO
Emil Milan Pintar
Pintar je prepričan, da sedaj ni čas za protest, saj naj bi s prometnim ministrstvom avtoprevozniki dosegli nekaj pomembnih dogovorov. Foto: RTV SLO

Emil Milan Pintar je poudaril, da gre pri napovedi stavke za zlorabo avtoprevoznikov za dosego interesov upravnega odbora OZS-ja. Gospodarsko in obrtno zbornico je zato pozval, "naj si ne prizadevata samo za opravljanje svojih javnih pooblastil". Kot je še menil Pintar, sedaj ni čas za protest, saj naj bi s prometnim ministrstvom dosegli vrsto rešitev, kot sta ukinitev samoizločanja in sprememba prepovedi prehitevanja.

Prehod na satelitski sistem avtoprevoznikom že zagotovljen
Na skupščini so člani Avtoprevozniške zbornice pregledali tudi programske usmeritve, razdeljene v štiri sklope. Prvi sklop predstavlja sistem elektronskega cestninjenja. Vlada je v tem delu že sprejela njihovo pobudo in spremenila akcijski načrt izpred dveh let, kar pomeni, da avtoprevoznike sedaj čaka direkten prehod v satelitski sistem.

Nekatere zahteve še vedno odprte
Kljub temu tudi znotraj prvega sklopa nekaj njihovih zahtev ostaja odprtih, na primer ta, da se v primeru, da bodo tovornjaki elektronsko cestninjeni, avtoprevoznikom omogoči vožnjo skozi ABC progo, da ne bi stali na plačilnih postajah. Želijo tudi, da bi bil sistem urejen po evropskem vzoru, tako da bi bila ena naprava uporabna za vse satelitske sisteme.

Drugi sklop je povezan s padcem donosnosti v panogi, zaradi česar avtoprevozniki od vlade pričakujejo ukrepe ter vzpostavitev normalnih delovnih in poslovnih pogojev.

V tretji sklop spada zahteva po reorganizaciji ministrstva za promet, v četrti pa redefiniranje prometne politike, je pojasnil Pintar.

Vlado k ukrepom pozivajo s sprejeto resolucijo
Avtoprevozniška zbornica je na skupščini sprejela resolucijo, namenjeno vladi, ki vključuje vsa omenjena odprta vprašanja.