Bajuk napoveduje počasne spremembe. Foto: RTV SLO
Bajuk napoveduje počasne spremembe. Foto: RTV SLO
Prihodnje leto bo kar za 18 milijard tolarjev manj proračunskih sredstev. Foto: RTV SLO

Bajuk je napovedal, da bodo predloge davčne reforme v državni zbor poslali že v naslednjih dneh ali najkasneje v dveh tednih. Predpisi naj bi bili v medresorskem usklajevanju deležni le manjših popravkov.

Bajuk pa je napovedal, pa bodo skušali upoštevati tudi nekatere pripombe strokovnjakov s tega področja.

Kritična le inflacija
V nagovoru ob začetku sklepnega dne 12. dnevov slovenske uprave v Portorožu je Bajuk kot ključni dosežek vlade na področju spreminjanja davčne zakonodaje izpostavil ukinitev več kakor 50-odstotnega obdavčevanja kapitalskih dobičkov. Po njegovih besedah ostaja neizpolnjeni cilj glede prilagajanja maastrichtskim kriterijem inflacija, zadnji meseci pred sprejemom evra pa da bodo pomembno obdobje za javne finance, tudi davčne zakonodaje.

Brez kritja ne gre
Že ob petkovem pogovoru o finančnih reformah na področju podjetništva v Ajdovščini pa je Bajuk poudaril, da si znižanja davkov ne moremo privoščiti brez kritja. Med drugim je dejal, da bo zaradi nižanja davka na plače, ki ga po njegovih besedah v svetu poznata le še dve državi, prihodnje leto za 18 milijard tolarjev manj proračunskih sredstev.

Mogoče je tudi zadolževanje
Primanjkljaj bo treba nadomestiti z znižanjem odhodkov ali z novimi prihodki. Poudaril je tudi, da bi se lahko pri prevzemu evra, to naj bi se zgodilo leta 2007, nekatere cene čez noč zvišale, čeprav bo že devet mesecev prej uveden sistem dvojnega označevanja cen. Slovenija naj bi imela po njegovih besedah še nekaj rezerv, zato bi lahko prenesla nekaj let zadolževanja. Za zdaj je Slovenija zadolžena za okoli 30 odstotkov BDP-ja.