Bajuk je dejal, da vlada reform ne bo vpeljala s preglasovanjem. Foto: RTV SLO
Bajuk je dejal, da vlada reform ne bo vpeljala s preglasovanjem. Foto: RTV SLO
Davčna uprava RS
Bajuk meni, da bo uvedba enotne davčne stopnje močno poenostavila davčni sistem. Foto: RTV SLO
Minister Drobnič
Drobnič meni, da je bil protest preuranjen. Foto: RTV SLO

Kot je minister Andrej Bajuk pojasnil na kongresu davčnih svetovalcev v Mariboru, se je dosedanja zakonodaja izkazala za zelo zapleteno in neprimerno za konkuriranje države na svetovnih trgih.

"Pod takšnimi pogoji, kot so zdaj, ne moremo več dolgo delovati uspešno, in
to je ocena, s katero se strinjajo vse politične opcije,"
je dejal minister.

"Enotna stopnja prinaša poenostavitev"
Pri poenostavljanju zakonodaje je opozoril na že uveljavljen ukrep odprave 50-odstotnega obdavčenja kapitalskega dobička in odpravo medbančnih posojil.

Po njegovem je sedanja prekomerna progresivna obdavčitev nevzdržna, zato je je vse bolj naklonjen tudi uvedbi enotne davčne stopnje. Meni namreč, da bo prinesla tudi poenostavitev postopkov in večjo učinkovitost davčne uprave.

Bajuk je sicer že večkrat izrazil osebni dvom do predlagane uvedbe enotne davčne stopnje. Priznava, da je potrebno za njeno uveljavitev narediti natančen izračun učinkov tega ukrepa.

Za odgovoren socialni sistem
Za Slovenijo je nujno ustvariti davčni sistem, ki bo spodbujal gospodarski razvoj, in socialni sistem, ki bo med ljudmi spodbujal odgovornost in ne le zagotavljal solidarnosti. "Potrebne so take rešitve, da se bo ljudem splačalo delati," je dodal. Ponovno je opomnil, da so predlagane reforme še vedno le predlogi, zato je o njih še vedno mogoče strokovno razpravljati.

Vlada ne želi doseči reform s preglasovanjem, pač pa želi konsenz med političnimi opcijami ter s socialnimi partnerji, je zatrdil Bajuk. Zato tudi ne razume protestnega shoda sindikatov v Ljubljani, čeprav se zaveda, da vlada z nekaterimi predlogi ne žanje podpore sindikatov, ki so si v preteklosti zagotovili zanje zelo ugoden socialni sporazum.

Drobnič zagovarja dialog
O nepotrebnosti sindikalnega protesta je bil prepričan tudi minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič. Dejal je, da bo vlada nadaljevala z dialogom in izrazil prepričanje, da bo do dogovora na koncu vendarle prišlo.

Po Drobničevih besedah so reforme nujne, saj bodo spodbudile gospodarsko rast in povečale blaginjo. Drobnič je napovedal, da se bodo vse reformne poteze usklajevale v dogovoru s socialnimi partnerji. Prepričan je, da se tudi sindikati strinjajo z 90 odstotki predlaganih reform.