Kandidatka za podpredsednico parlamenta Darja Lavtižar Bebler bo morala za izvolitev dobiti 46 glasov. Foto: RTV SLO
Kandidatka za podpredsednico parlamenta Darja Lavtižar Bebler bo morala za izvolitev dobiti 46 glasov. Foto: RTV SLO
Borut Pahor
Borut Pahor je spregovoril tudi o svoji predsedniški kandidaturi - o tem naj bi stranka dokončno odločila junija. Foto: RTV SLO
Za podpredseddnico DZ-ja Lavtižar Beblerjeva

SD ima kot največja opozicijska poslanska skupina po poslovniku pravico do podpredsedniškega mesta. Vendar opozicija sama ne more zagotoviti večine glasov za izvolitev svoje kandidatke, temveč je to odgovornost koalicijske večine, je dejal predsednik stranke Borut Pahor. "Ob tem pa si večina ne sme dovoliti, da sama izbira predstavnika opozicije, temveč ta odločitev pripada nam."

Beblerjeva je dejala, da se zaveda možnosti ponovitve scenarija, ki se je zgodil kolegu Marku Pavlihi, a tega ne bo vzela kot poraz.

V poslanskih skupinah bodo o predlogu SD-ja še razpravljali
V poslanskih skupinah se o predlogu SD-ja za imenovanje Lavtižar Beblerjeve za podpredsednico DZ-ja še niso pogovarjali. Sodeč po prvih odzivih pa jo bodo podprli v SDS-u, SLS-u in SNS-u. Podporo ji napoveduje tudi vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Matej Lahovnik. V NSi-ju po vsej verjetnosti za njeno imenovanje ne bodo glasovali, v LDS-u pa bo odločitev prepuščena vsakemu poslancu posebej.

Prvi kandidat za podpredsednika SD-ja zavrnjen
Kot je znano, je SD na mesto podpredsednika parlamenta enkrat že predlagal poslanca Pavliho, ki je to funkcijo opravljal vse do prestopa iz LDS-a v SD, vendar na tajnem glasovanju v državnem zboru 7. maja ni dobil zadostne podpore za ponovno izvolitev. Za njegovo imenovanje je namreč glasovalo le 32 poslancev (24 jih je bilo proti).

Marko Pavliha, Darja Lavtižar Bebler, Milan M. Cvikl in Anton Rop so liberalne demokrate zapustili 21. marca in se pridružili SD-ju. Ker so funkcije v DZ-ju dodeljene poslanskim skupinam in ne posameznim poslancem, je DZ 27. marca vse poslance, ki so izstopili iz LDS-a, razrešil iz njihovih funkcij.

Za podpredseddnico DZ-ja Lavtižar Beblerjeva