Foto:
Foto:
Evropski parlament
Darko Krajnc
Stranka mladih, ki jo vodi Darko Krajnc (na sliki), meni, da bi bilo treba zoper Karla Erjavca zaradi kandidature vložiti interpelacijo. Foto: RTV SLO

Pojasnilo Janeza Vouka iz tiskovne službe omenjenega predstavništva v Bruslju torej pomeni, da se bo moral prvi mož stranke upokojencev Karl Erjavec, če bo junija izvoljen za poslanca v Evropskem parlamentu, odpovedati stolčku ministra za okolje. MMC je preveril, kaj o tem, da je Erjavec nosilec DeSUS-ove liste za evropske volitve, menijo v poslanski skupini stranke in kaj politični analitiki. Sogovornike smo povprašali tudi, kaj menijo o pozivu SMS-a, da naj minister za okolje zaradi kandidature za evroposlanca odstopi.

Žnidaršič: To, da je Erjavec minister, ne pomeni nič
Dejstvo, da je Erjavec minister, ne pomeni nič, je očitke Stranke mladih Slovenije, da je neprimerno, da Erjavec kandidara za evroposlanca, za MMC zavrnil vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Žnidaršič. Ob tem je poudaril, da ne ve, zakaj se se je stranka odločila, da bo nosilec liste prav njihov predsednik Erjavec, ki zdaj opravlja funkcijo ministra za okolje in prostor, saj ni prisostoval seji izvršnega odbora DeSUS-a. Ali bi sam podprl to odločitev, če bi se udeležil seje, nam Žnidarišič ni znal povedati, ker ni slišal argumentov za in proti.

Na MMC-jevo vprašanje, kako komentira poziv SMS-a, da naj Erjavec kot minister zdaj odstopi, ker je okolijski resor zaradi okoljevarstvenih težav in podnebnih sprememb preveč pomemben, da bi se lahko njegov vodja hkrati ukvarjal še z volitvami v Evropski parlament, je odvrnil, da se bo moral prvak DeSUS-a, če bo izvoljen za evropskega poslanca, tako ali tako odpovedati ministrski funkciji.

Rezman brez komentarja
Nič bolj zgovoren ni bil niti DeSUS-ov poslanec Vili Rezman, ki Erjavčeve kandidature ni želel komentirati. Za MMC je dejal, da glede na to, da ni član stranke, ne želi posegati v njene zadeve.

Makarovič: Morda DeSUS zgolj izvaja promocijo
In kako na vse skupaj gledajo analitiki? Matej Makarovič je za MMC dejal, da razlog za takšno odločitev DeSUS-a leži v dveh dejstvih. Erjavec je kot predsednik DeSUS-a najbolj prepoznaven član stranke, s svojo osebnostjo in (svojevrstnim) nastopom pa je močno prispeval k njenemu uspehu na zadnjih volitvah. Kot je dodal analitik, DeSUS verjetno računa na to, da bi se z Erjavcem na čelu liste lahko ponovil uspeh stranke tudi na junijskih volitvah v EP. Drugo dejstvo bi bilo po Makarovičevih besedah lahko vezano na to, da Erjavec s funkcijo prvega moža ministrstva za okolje ni najbolj zadovoljen.

Ob tem je MMC-jev sogovornik spomnil, da je vprašanje, ali DeSUS realno lahko računa na mesto v EP-ju, in da z Erjavčevo kandidaturo na prvem mestu liste stranka zgolj izvaja promocijo.

Makarovič: Očitek SMS-a nerelevanten
Mnenje SMS-a, da bi bilo treba Erjavca zaradi kandidature interpelirati, pa Makarovič zavrača, saj meni, da je nerelevanten. Tako kot Žnidaršič je tudi on poudaril, da bo Erjavec, če bo izvoljen, zapustil ministrske vrste in da ni nič nenavadnega, da je neki minister minister samo za del mandata.

Marjetka Nared
marjetka.nared@rtvslo.si