Blogarji niso mogli mimo razkritja pravega lastnika razvpitega Kolonelovega nabiralnika. Foto: MMC RTV SLO
Blogarji niso mogli mimo razkritja pravega lastnika razvpitega Kolonelovega nabiralnika. Foto: MMC RTV SLO

Kaj vse človek doživi v tej dolini šentflorjanski. A ste ga videli. Poštni nabiralnik za katerim se skriva več kot milijarda evrov. In to ne navadnih evrotov. To so tisti, ki obvladujejo medijski prostor, Pivovarno Laško, Mercator in še kaj.

Hervard ob razkritju pravega lastništva družbe Kolonel.
Boško Šrot
JM je Boška Šrota označil za tranzicijsko pošast. Foto: MMC RTV SLO
Komsomolec meni, da bodo delavci v kratkem sprožili revolucijo, ki bo pokopala kapitalizem. Foto: MMC RTV SLO
Ali višje kazni za prometne kazni ogrožajo socialno državo? Foto: RTV SLO

Vest, da lastnik Kolonela, ključnega podjetja v lastniški strukturi Pivovarne Laško, ni Danijela Rakovič, borzna posrednica in po Managerjevi lestvici 4. najbogatejša Slovenka, temveč družba Atka-Prima, ki je v solasti Boška Šrota, predsednika uprave Laščanov, je naletela tudi na buren odziv med MMC-jevimi blogarji.

Razkritje pravega lastništva Kolonela šokiralo JM-ja in Hervarda
JM je Boška Šrota označil za tranzicijsko pošast: »Milijardo evrov in pol vredno lastništvo je v njegovih rokah. Od kje? Bo ponovil frazo Ivana Zidarja in prekalkuliral svojo delovno dobo in jo pomnožil z dva? Znese to milijardo evrov in pol? Bo pokazal žulje na rokah? So tako veliki, da so vredni milijardo evrov in pol ? Sem brez besed. Slovenija je postala pekel! Kdo gre lahko mimo tega?«

Razkritje, kdo je pravi »lastnik« razvpitega Kolonelovega nabiralnika, je šokiralo tudi Hervarda. »Kaj vse človek doživi v tej dolini šentflorjanski,« je zapisal. »A ste ga videli. Poštni nabiralnik, za katerim se skriva več kot milijarda evrov. In to ne navadnih evrotov. To so tisti, ki obvladujejo medijski prostor, Pivovarno Laško, Mercator in še kaj.«

"So dvojna merila edmokracije"
Pisci spletnih dnevnikov so v iztekajočem se tednu zapisali veliko besed o neenakosti med državljani, o Sloveniji kot nesocialni državi, o delavski revščini.

»So dvojna merila demokracije. Za tiste, ki delajo, in tiste, ki so do denarja prišli s pomočjo oblasti, po vojni. Tiste, ki delajo in ustvarjajo s svojimi rokami, s svojimi sredstvi tlačijo zakoni, davčna, sodišča.... A tisti, kateri so po vojni ratali bogati - vsa čast izjemam - so zunaj dosega zakona, ker z denarjem plačajo vse,« meni feniks13.

Družbeno razslojevanje: Med optimizmom in pesimizmom
Komsomolec je prepričan, da takšno stanje prepada med revnimi in bogatimi v kratkem čaka propad. »Vse več ljudi se zaveda težkega položaja delavstva in to je začetek politične emancipacije in revolta kontra kapitalizma!« pravi v svojem blogu. Prepričan je, da je revolucija pred vrati, prisega pa na dve gesli: »Vsak naj živi od svojega dela!« ter »Tovarne delavcem, o porabi dobička naj odločajo vsi,ki so ga ustvarili.«

In če je komsomolec, ko gre za boj zoper revščino, optimističen, tega ne moremo reči za alternativo. Ta je razočaran predvsem nad študenti, ki po njegovih besedah ne naredijo dovolj, da bi se razslojevanje zmanjšalo. »So globalni načrti kapitalističnih elit res tako neproblematični? Katera vprašanja bodo spodbudila študente k družbeni aktivnosti? Kaj se mora zgoditi, da se bomo študenti uprli in postavili za svoje pravice? Kje so meje pasivnosti in apatije?« se sprašuje.

Socialno državo "ubija" tudi novi prometni zakon?
V zadnjem času je bilo mogoče pogosto slišati kritike na račun socialne države tudi v smislu višjih kazni za prometne prekrške, češ da so za revnejši sloj daleč previsoke. In kako na takšne očitke zoper novi vladni zakon gledajo MMC-jevi blogarji?

Janko Bosna se s takšnimi očitki povsem strinja, pri čemer kot argument navaja švicarsko ureditev: »V Švici velja zakon, ki pravi, da je višina kazni za določen prekršek vezana na osebni dohodek državljana, tako so enako prizadeti tisti, ki zaslužijo neko povprečno plačo, kot tudi tistih nekaj z bajno visokimi osebnimi dohodki. Predstavljajte si, da se spozabite in vas ustavi gospod modri in vam na radarju odčita kakšnih 83 km/h...verjetno bi ob danes veljavnem zakonu vaši otroci ostali brez počitnic na morju ali pa brez para športnih copat v najbolšem primeru, če že niste gospod Mirko ali Zoran. V Švici bi brez počitnic ostal tako vaš kot Mirkov ali Zoranov otrok, pa recite da niso pošteni.«

Tega mnenja ne deli Platonist. V nasprotju z Jankom Bosno, ki meni, da novi zakon kulture vožnje slovenskih voznikov ne bo spremenil, je prepričan, da so višje kazni edini možni vzgojni dejavnik, ki bi lahko prispeval k manjšemu številu žrtev na cestah.

Za konec pa še nekaj rim ...
Končajmo pa s CAT-ovimi rimami, ki se lepo skladajo s tokratnim pregledom blogov, polnim kritik na račun vse bolj razslojene družbe: »Ko slišiš travo rast, ko vidš zelenet stari hrast, ko vidš krave past, ko slišiš tatove krast, takrat je čas za rime združevanje čas za verze snovanje, ko te prešine nenadno spoznanje, da življenje niso sanje

Boditi vidni. Pokažite se. MMC-jev Moj splet. Vaš splet.

M. N.

Kaj vse človek doživi v tej dolini šentflorjanski. A ste ga videli. Poštni nabiralnik za katerim se skriva več kot milijarda evrov. In to ne navadnih evrotov. To so tisti, ki obvladujejo medijski prostor, Pivovarno Laško, Mercator in še kaj.

Hervard ob razkritju pravega lastništva družbe Kolonel.