Lahovnik bo o Pahorjevi ponudbi še razmislil. Foto: MMC RTV SLO
Lahovnik bo o Pahorjevi ponudbi še razmislil. Foto: MMC RTV SLO
Lahovnik drugi mož sveta za energetiko?

Pred tem je namreč prišlo do zapleta, saj je bil Lahovnik začuden, da je v svetu nekdanji gospodarski minister Andrej Vizjak, sam pa vanj ni bil povabljen. Pahor je priznal, da je zaradi pomanjkanja komunikacije, vzrok zanj je časovna stiska, prišlo do nejasnosti med njim in Lahovnikom glede ustanovitve omenjenega sveta, vendar pa so te že odpravili. Pri tem je dodal, da sta se z ministrom Lahovnikom že pogovarjala in bosta pogovore tudi nadaljevala. Lahovnik je dejal, da bo o ponudbi še premislil.

Če bo do tega prišlo, naj bi premierov svetovalec za energetiko Vlado Dimovski, ki se ga je do zdaj navajalo kot namestnika predsednika sveta, ostal član sveta. Svet je sicer svojo prvo sejo imel v torek, predsedoval pa mu bo Pahor, ki ga je tudi imenoval. Svet po Pahorjevih besedah ne bo odločal namesto vlade, ampak bo le posvetovalno telo.

Kdo je vse v svetu?
V strateški svet za energetiko so sicer zaenkrat imenovani naslednji člani: Dimovski, predsednik uprave GEN I Robert Golob, direktorica Petrola Energetike Mojca Kert Kos, predsednik uprave krške nuklearke Stane Rožman, direktor uprave Turboinštituta Vlado Kercan, direktor uprave Premogovnika Velenje Milan Medved, direktor LEA Spodnje Podravje Janez Petek, poslanec DZ-ja in nekdanji gospodarski minister Andrej Vizjak, Evgen Dervarič in Janvit Golob z Univerze v Ljubljani, predsednik Sindikata delavcev v energetiki Franc Dolar, Dali Djonlagić z Univerze v Mariboru, Nevenka Hrovatin z Ekonomske fakultete v Ljubljani, Janez Peklenik iz odbora za energetiko SAZU, direktor uprave HSE Jože Zagožen in predsednik uprave Geoplina Alojz Stana.

Pri tem se Pahor zaveda, da so bili člani povabljeni v svet, ker imajo znanje in izkušnje, pa tudi, ker imajo različne poglede. Prav zaradi različnosti mnenj lahko takšen svet da neko presežno vrednost, ki je vlada brez takih posvetovalnih organov pri odločanju morda ne bi imela.

B. K.

Lahovnik drugi mož sveta za energetiko?