Predsednik Janez Drnovšek je na obisku v Izraelu predlagal srečanje verskih voditeljev, ki bi bilo v Sloveniji. Foto: Reuters
Predsednik Janez Drnovšek je na obisku v Izraelu predlagal srečanje verskih voditeljev, ki bi bilo v Sloveniji. Foto: Reuters
Janez Drnovšek, predsednik države
Drnovšek je prepričan, da obstaja možnost mirne rešitve problemov na Bližnjem vzhodu. Foto: Reuters

V Jeruzalemu se je sešel s patriarhom in predstavnikom grške ortodoksne cerkve, kjer se zavzel za medverski dialog.
Tako njemu kot tudi predsedniku izraelskega parlamenta in nekdanjemu premierju in zunanjemu ministru Šimonu Peresu je dejal, da je mir v tem delu sveta možno doseči le s pogovori.

Obkrožen z množico izraelskih telesnih stražarjev pa je najprej obiskal del starega mestnega jedra Jeruzalema, ki ga Palestinci želijo vključiti v svojo državo. Ustavil se je tudi ob judovskem najsvetejšem kraju, Zidu objokovanja. Sledil je obisk izraelskega parlamenta, kjer ga je sprejel predsednik kneseta Reuven Rivlin, nato pa se je sešel še z nekdanjim izraelskim premierjem in zunanjim ministrom Šimonom Peresom.

Srečanje s Hamasom nemogoče
Po zanesljivih informacijah, ki jih je dobila dopisnica TV Slovenija Karmen Švegl, se je Drnovšek skušal dobiti tudi s predstavniki zmagovitega palestinskega gibanja Hamas, vendar pa se v tem primeru ne bi mogel srečati s predstavniki izraelskega političnega vrha.

Drnovšek je po pisanju izraelskega časnika Jerusalem Post dejal, da judje nimajo monopola nad trpljenjem, saj so bili tudi Slovenci žrtve druge svetovne vojne. Prav zato bi po njegovem mnenju Izrael moral razumeti, da trpljenje v regiji ne sme trajati večno.

Prvi del obiska
Že v ponedeljek je govoril z izraelskim predsednikom Mošejem Kacavom in vršilcem dolžnosti premierja Ehudom Olmertom. Slovenski predsednik je oba pozval, naj ne izključujeta dialoga in naj se ne odpovesta pogajanjem s Palestino. Ob tem je poudaril, da je nasilje nesprejemljivo in da bi tudi Hamas moral delovati po mednarodnih pravilih.

Tudi s palestinskim kolegom
V sredo bo Drnovška v Ramali gostil palestinski kolega Mahmud Abas, s predstavniki Hamasa pa naj se Drnovšek ne bi pogovarjal. Po uradnem obisku Bližnjega vzhoda se Drnovšek odpravlja na Portugalsko. V Lizboni bo na inavguraciji novoizvoljenega predsednika Anibala Cavaca Silve.