Marta Kos. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Marta Kos. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

"Imamo zanesljive informacije. Tomaž Vesel ni kar samostojno odstopil zaradi nekega nestrinjanja, ampak je bil poslan dopis predsedniku vlade in je to vladno gradivo. [...] Mi želimo samo argumente predsednice Evropske komisije, zakaj je zavrnjen," je po poročanju TV Slovenija dejal poslanec SDS-a in predsednika odbora za evropske zadeve Franc Breznik.

Pri tem je namignil na pismo, ki naj bi ga predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pretekli teden poslala premierju Robertu Golobu, piše STA.

Sorodna novica Von der Leyen bo novo komisijo zaradi zamude v Sloveniji predstavila šele prihodnji torek

S kabineta predsednika vlade so za TV Slovenija odgovorili, da so Brezniku že pojasnili, da je bil razlog za menjavo imena zgolj odstop Tomaža Vesela. Breznik z odgovorom ni zadovoljen, zato je poslal novo zahtevo za dodatna pojasnila, poroča novinarka TV Slovenija Nastja Stopar. "Če do četrtka tega dokumenta ne bomo dobili v kakršni koli obliki, potem bomo tako dolgo prestavljali sejo, kolikor roki dopuščajo," je povedal Breznik.

Poslanec koalicijske Svobode Lenart Žavbi je zadevo komentiral takole: "Dva vaška posebneža, eden iz Lenarta, drugi pa iz Grosupljega, sta se očitno našla zato, da blokirata postopek celotni Evropski uniji."

Breznik vztraja, da ne gre za nagajanje. Poslovnik mu za sklic seje omogoča 14-dnevni rok. "Ona se je zadnji trenutek odpovedala slovenskemu kandidatu. Prvič pričakujemo pismo, tako da naj ona počaka."

"Očitno nekdo, ki ni iz vladne stranke, več ve o tej dokumentaciji kot vsi preostali [...] Svetujem, naj tisti, ki pisem niso znali odpirati niti od svojih ministrov, niso preveč pametni v pismih," pa je nadaljeval Žavbi.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, sicer članica Gibanja Svoboda, z ravnanjem Breznika ni zadovoljna. "Predsedniki odborov se morajo zavedati svojih dolžnosti in to je, da pač skličejo odbor. Tudi nimajo kakšnih pristojnosti zahtevati neke dodatne dokumentacije." Brezniku je poslala poziv. Koalicijske stranke pa so podale zahtevo za sklic odbora za zadeve Evropske unije.

"Svet se ne bi podrl"

Sorodna novica Mrak o slovenskem postopku izbire kandidata za komisijo: Šlamastika, ki se ne bi smela zgoditi

Kaj pa bi morebitna dodatna zamuda pomenila za sestavljanje komisije? Za TV Slovenija je komentiral dopisnik Igor Jurič. "Samo ugibam lahko. Če bi zaradi zavlačevanja pri potrditvi Marte Kos ali svaril Evropskih socialistov prišlo do novih zamud, potem to lahko pomeni dvoje. Po eni strani, kot namigujejo nekateri v Bruslju, je že ta zamuda dobrodošla za Ursulo von der Leyen, ker jim nudi več časa za piljenje zadnjih podrobnosti glede razdelitve resorjev. Po drugi strani pa bi dodatne zamude še zavlekle celoten proces in bi se že zelo približali sredini oktobra, ko pa naj bi se začela prva zaslišanja komisarskih kandidatov v pristojnih odborih Evropskega parlamenta. Res pa je, da tudi če nova komisija zaradi dodatnih zamud ne bi nastopila mandata 1. novembra, se svet ne bi podrl. Tudi zdajšnja ekipa Ursule von der Leyen je delo namreč začela z enomesečno zamudo."

Kritika iz opozicije

V opozicijskih strankah SDS in NSi so do kandidatke za evropsko komisarko, ki se je v ponedeljek predstavila v koalicijskih poslanskih skupinah, kritični. V NSi-ju so za STA navedli, da Kosova ne more računati na podporo poslancev te stranke, kar ji bo na neformalnem srečanju sporočil tudi vodja poslanske skupine Janez Cigler Kralj. V SDS-u pa so za STA pojasnili, da kandidatka še ni vzpostavila stika z njimi.

Zapleta se z nominacijo Marte Kos