Za nekatere prekrške bodo kazni skoraj astronomske. Foto: MMC RTV SLO
Za nekatere prekrške bodo kazni skoraj astronomske. Foto: MMC RTV SLO
Pozor na nove prometne kazni

Novi zakon o cestnoprometnih predpisih, ki prinaša višje kazni za kršilce in tudi nekaj drugih novosti, je začel veljati s 30. aprilom. Slogan novega zakona je "Zakon omejuje, da varuje", minister Radovan Žerjav pa je razložil, da poskušajo ravno z omejevanjem povečati varnost na slovenskih cestah, "uspeh pa bo že, če bo en mrtev manj kot lani". Pričakovanj, za koliko pa bi se smrtnost znižala sicer, še nimajo, vendar prometni minister opozarja, da se je ob prejšnji spremembi zakona in zaoostritvi kazni zmanjšalo število mrtvih v enem letu za približno 30.

Za prekoračitev dovoljene hitrosti na območju umirjenega prometa je za več kot 20 km/h predvidena kazen 1.000 evrov in 8 KT, za več kot 30 km/h pa 1.000 evrov in 18 kazenskih točk. Za telefoniranje med vožnjo je zagrožena kazen 120 evrov, prav toliko bodo morali odšteti tisti, ki ne bodo pripeti z varnostnim pasom.

Kazni za alkoholizirane voznike:
-do vključno 0,24 mg alkohola v litru izdihanega zraka (če ima voznik vedenjske motnje): 180 evrov + 3 KT
- več kot 0,38 mg do 0,52 mg: 570 evrov + 9 KT
- več kot 0,52 mg do 71 mg: 950 evrov + 10 KT
- več kot 0,71 mg: 950 evrov + 18 KT

Nova pravila za kolesarje
Novi zakon določa tudi nošenje varnostih brezrokavnikov ob izstopu iz avtomobila na hitrih cestah in avtocestah kot obvezno in opredeljuje pravila pri cestnih kolesarskih dirkah. Skupino najmanj štirih kolesarjev bo tako moralo na dirki spremljati vozilo z rumeno lučjo. Rumeno luč bodo zdaj lahko uporabljala tudi vozila varnostnih služb.

Novost bo tudi enako vozniško dovoljenje za vso Evropsko unijo. Ker je zdaj izšel razpis za izvajalca, naj bi te spremembe začele veljati najprej prvega septembra. Tako vozniško dovljenje naj bi zamanjšalo možnosti prevare in ponarejanja, saj je trenutno v EU-ju v veljavi kar 130 takih obrazcev. Nova pravila o vozniškem dovoljenju preurejajo tudi nekatere kategorije. Kategorija H bo, denimo, postala podktegorija A1, podkategorija A2 (zdajšnja A).

Nadzor bo poostren
Robert Sušanj iz sektorja za promet na Generalni policijski upravi je opozoril, da se bo poostren nadzor izvajal tako ob sprejetju zakona kot tudi pozneje, saj je zakon le mrtva točka na papirju, če nadzora ni. Za konec leta je že napovedal akcijo nadzora nad alkoholiziranimi vozniki.

Pozor na nove prometne kazni