V vseslovenskem združenju malih delničarjev so prepričani, da želi vodstvo zavarovalnice poskrbeti predvsem zase, in ne za zavarovance. Foto: RTV SLO
V vseslovenskem združenju malih delničarjev so prepričani, da želi vodstvo zavarovalnice poskrbeti predvsem zase, in ne za zavarovance. Foto: RTV SLO
Vzajemna in Adriatic Slovenica
Skupščina Vzajemne bo v Laškem, Adriatica Slovenice pa v Kopru. Foto: RTV SLO

Novoustanovljeni izvršni odbor posebne sekcije Vzajemna znotraj združenja je že začel dejavnosti, da bi zavaroval interes 900.000 članov zdravstvene zavarovalnice Vzajemna.

Odbor, ki mu predseduje Vladimir Toplak, namreč nasprotuje predlogu skupščinskega sklepa Vzajemne, po katerem bi premoženje zavarovalnice prenesli na Adriatic Slovenico. Zavarovalnici sta se sicer dogovorili za menjalno razmerje 3,8 :1, združevanje pa morajo potrditi še delničarji obeh zavarovalnic. Dokončno stališče odbora do predlogov skupščinskih sklepov bo znano do konca tedna, saj so obsežno dokumentacijo o nameravani združitvi prejeli precej pozno.

Poziv k združevanju delničarjev
Sekcija je prepričana, da vprašanje prenosa premoženja nima le finančnih in pravnih, temveč tudi socialne in razvojne vidike, zaradi tako velikega članstva pa se tičejo tako rekoč vsake slovenske družine. Po poročanju Radia Slovenija zato med drugim pozivajo predsednika države, varuhinjo človekovih pravic in vlado ter druge ustanove, naj zaščitijo pravičnost in trajnostni razvoj.

Zavarovance združenje obenem poziva, naj se kar se da hitro in množično vključijo v sekcijo s podpisom pristopne izjave, s čimer bodo lahko mali delničarji dosegli potrebno glasovalno pravico na skupščini zavarovalnice, ki bo potekala 10. maja. Štiri dni pozneje bo sledila skupščina Adriatica Slovenice, celotni postopek združevanja pa naj bi bil končan do konca leta.

Vzajemna: Seznama zavarovancev ne bo
Vzajemna je Vseslovenskemu združenju majhnih delničarjev odgovorila, da mu lahko posreduje vse podatke o združevanju Vzajemne in Slovenice Adriatica, seznama zavarovancev pri Vzajemni pa noče posredovati, ker naj bi s tem kršila zakon o varovanju osebnih podatkov.