Bodo šli Ljubljančani kmalu na referendum? Foto: Thinkstock
Bodo šli Ljubljančani kmalu na referendum? Foto: Thinkstock
Miha Jazbinšek
Miha Jazbinšek velja za rekorderja v številu tožb proti ljubljanskemu vodstvu. Foto: MMC RTV SLO

Nosilca zbiranja podpisov sta ljubljanski mestni svetnik Miha Jazbinšek in arhitekt Fedja Košir, predstavniki mestnih oblasti, na čelu katerih je ljubljanski župan Zoran Janković, pa menijo, da gre za predvolilno potezo, saj se bo zbiranje podpisov končalo teden dni pred lokalnimi volitvami, je za Radio Slovenija poročal Marjan Vešligaj.

Jazbinšek in Košir proti pozidavi kmetijskih zemljišč
Spomnimo, da Jazbinšek in Košir trdita, da je akcijo sprožila v prostorskem načrtu predvidena pozidava kmetijskih zemljišč znotraj t. i. avtocestnega obroča. Poleg tega omenjeni svetnik prostorskemu načrtu očita, da nima soglasij nekaterih ministrstev in Slovenskih železnic.

Ljubljanski podžupan Janez Koželj temu oporeka in trdi, da načrt predvideva zgoščanje mesta znotraj avtocestnega obroča namesto širjenja navzven, kar je po njegovih besedah tudi del trajnostnega razvoja. Očitke zavrača še glavni mestni urbanist Miran Gajšek, ki pojasnjuje, da prostorski načrt predvideva tudi vračanje stavbnih zemljišč nazaj v kmetijska.

Mestna oblast: Referendum lahko močno škodi razvoju Ljubljane
In če torej opozicija sedanje ljubljanske oblasti - Jazbinšek in Košir sta namreč prepričala pomladne stranke, ki so razpis referenduma podprle - trdi, da je referendum potreben, mnogi tega mnenja ne delijo. Prepričani so tudi, da referendum, če bo izveden, ne bo vplival na rezultat županskih in svetniških volitev. Obenem pa vendarle ugotavljajo, da lahko razvoju Ljubljane naredi ogromno škodo.

Referendum bi namreč v vsakem primeru pustil določene posledice. Če ne bi uspel, bi se izvajanje prostorskega načrta ustavilo za najmanj pol leta, zavrnitev prostorskega načrta pa bi pomenila ponovno obravnavo, ki bi lahko trajala več let, medtem ko bi bila Ljubljana na področju urbanizma v tem času priča pravni praznini, opozarjajo mestni oblastniki.