Foto: Twitter/Ministrstvo za infrastrukturo
Foto: Twitter/Ministrstvo za infrastrukturo

"Sejem Megra je dobra priložnost za razmislek o tem, ali smo v Sloveniji dovolj podjetni, ali znamo razmišljati dovolj dobro in v prihodnost, ali znamo razvijati nove tehnologije, slediti svetovnemu razvoju, prenašati tehnološka spoznanja v gospodarsko prakso in zaslužek, ali znamo razvijati zelene, okolju prijazne načine tehnologij, ki nas peljejo naprej," je dejala ministrica Bratušek in predstavila vsebinske poudarke sejma, ki letos poteka pod geslom Gradimo z naravo.

To so obnovljivi viri energije, varčevanje z energijo in energetska sanacija stavb, prehod v brezogljično družbo ter trajnostni materiali v graditeljstvu, še posebej les, ki lahko po njenem mnenju pomembno prispeva k varčevanju z energijo in skladiščenju ogljikovega dioksida.

Ob mednarodnem dnevu žena je Bratušek opozorila, da se število žensk v tradicionalno pojmovanih moških strokah povečuje in so v teh strokah vse uspešnejše. "Gradbeništvo, energetika, trajnostne tehnologije in druge tehniške panoge so preveč pomembne, da bi jih prepustili samo moškim. Poklicev ne smemo deliti na moške in ženske. Verjamem, da so ti časi minili, pomembno pa je, da delo opravljamo zavzeto in odgovorno, z znanjem, odgovornostjo in strastjo," je dejala Bratušek.

Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec je v nagovoru dejal, da vsaka kriza najprej 'udari' po gradbeništvu. Po njegovih besedah so slovensko gradbeništvo, industrija gradbenih materialov, strojev in opreme v štirih desetletjih, kar potekajo sejmi Megra, doživeli tektonske spremembe.

Ponavljajoče se krize so naredile največ škode na področju izobraževanja, saj se je kar nekaj generacij odvrnilo od izobraževanja za gradbeniške in obrtniške poklice. In tudi zato bodo na Megri posebno pozornost namenili skrbi za promocijo izobraževanja mladih za poklice v gradbeništvu, inženirstvu in obrti, ob tem pa bodo "pozornost usmerjali v digitalizacijo in na področje trajnostne gradnje in trajnostnega načina umeščanja objektov in infrastrukture v prostor", je napovedal Erjavec.

Na odprtju sejma so podelili tudi okoljska certifikata Znaka kakovosti v graditeljstvu. Prejela sta ju podjetji Dulc in Lumar.