Vojaška parada - da ali ne? Foto: RTV SLO
Vojaška parada - da ali ne? Foto: RTV SLO
Nekoč več žensk v državnem zboru?
S predlogom o spolnih kvotah želi vlada spodbuditi ženske k večjemu udejstvovanju v politiki. Foto: RTV SLO

Na proslavi ob 15. obletnici osamosvojitve bo sodelovala tudi Slovenska vojska, ali bomo imeli vojaško parado, pa bo znano 30 dni pred proslavo. Kot je dejal minister za obrambo Karl Erjavec, bo koordinacijski odbor za pripravo državnih proslav 30 dni pred proslavo predložil scenarij proslave, in ta bo razkril, ali parada bo.

Za več žensk v politiki
Ministri so govorili tudi o predlogu zakona o volitvah v DZ. Spremembe volilnega zakona so potrebne zaradi njegove uskladitve z določbami ustavnega sodišča in postopnega prehoda na t. i. spolne kvote, po katerih bo na listah za DZ morala na volitvah l. 2008 kandidirati vsaj četrtina, na vseh naslednjih pa vsaj 35 odstotkov vsakega spola. Zakon bo v primeru sprejetja namenjen intenzivnejšemu političnemu udejstvovanju žensk.

Dokazov o delovanju Cie ni
Na seji so obravnavali tudi predloge odgovorov na vprašanja Sveta Evrope o morebitnem delovanju ameriške Cie v Sloveniji. Vlada je zavrnila namigovanja o delovanju ameriške obveščevalne službe na slovenskih tleh, saj niso zaznali nobenih aktivnosti, na podlagi katerih bi bilo moč sklepati na kaj takega.

Ukrepi hitrejšo denacionalizacijo
Ministrski zbor je tudi pozval vse, ki sodelujejo v denacionalizacijskih postopkih, da pohitijo pri svojem delu in se nerešenim zadevam posvetijo prednostno. Kot je dejal pravosodni minister nekateri postopki trajajo že več kot 14 let, a še vedno niso končani. Tudi zato so se odločili, da delavce, ki na tem področju dosedajo nadpovprečne rezultate, finančno nagradijo. Za povečan obseg dela bodo dobili posebno nagrado v višini 50 odstotkov od osnove za plačo.

Slovenija bo kandidirala za predsedovanje IAEA
Ministri so na seji sprejeli tudi sklep, da bo Slovenija vložila kandidaturo za predsedovanje Svetu guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo( IAEA) v mandatu 2006-2007. V primeru morebitne izvolitve Slovenije bo Svetu guvernerjev predsedoval Ernest Petrič, slovenski veleposlanik v Avstriji in stalni predstavnik Slovenije pri mednarodnih organizacijah na Dunaju.

Vlada za odpravo omejitev zaposlovanja
Glede prostega pretoka delovne sile po koncu prvega prehodnega obdobja, ki se izteče prvega maja, se Slovenija zavzema za čimprejšnjo odpravo prehodnega obdobja. Večina starih članic je maja 2004 omejila zaposlovanje delavcev iz osmih držav novink, ali se bodo odločile za podaljšanje pa bo znano aprila.