Delodajalci vztrajajo pri nižjem regresu za podjetja z izgubo. Foto: RTV SLO
Delodajalci vztrajajo pri nižjem regresu za podjetja z izgubo. Foto: RTV SLO

Sindikati predlagajo zvišanje plač za 2,4 odstotka, kar je v skladu z inflacijo, delodajalci pa bi plače zvišali za 0,8 odstotka manj. Njihov predlog naj bi izvzemal dodatek na delovno dobo, kar povzroča spor med pogajalci.

Pogajalci se ne morejo dogovoriti niti, ali bi povišanje obsegalo samo izhodiščne plače, kar predlagajo delodajalci, sindikati pa zahtevajo povečanje osnovnih plač. Najspornejši je predlog delodajalcev, da bi uskladitve plač preteklih dveh let za 5.000 SIT kar izpustili.

Tudi dogovora o regresu še ni. Sindikati namreč ne sprejemajo nižjega regresa, 125.000 SIT bruto, ki naj bi ga dobili zaposleni v podjetjih, ki poslujejo z izgubo. Sindikati namreč menijo, da že zahtevani znesek 145.000 SIT upošteva slabo stoječa podjetja.

Pogajalci se morajo dogovoriti še o veljavnosti pogodbe, za katero sindikati menijo, da bi morala veljati za vse gospodarske subjekte, razen tam, kjer so panoge sklenile svoje pogodbe, ki upoštevajo minimalne standarde. Delodajalci se s pogoji ne strinjajo.