Brglez sindikate in vlado poziva, naj čim prej najdejo skupno rešitev. Foto: BoBo
Brglez sindikate in vlado poziva, naj čim prej najdejo skupno rešitev. Foto: BoBo

Brglez je v zvezi s pogajanji med vlado in sindikati javnega sektorja dejal, da mora biti iskanje rešitev čim bolj intenzivno. "Tako da ima vlada pri tem vso mojo podporo, da najde kar se da hitro dogovor s sindikati," je pristavil.

Sicer pa so se danes sestali predstavniki vlade na neformalnem delovnem sestanku srečali z vodjema pogajalskih skupin sindikatov javnega sektorja Branimirjem Štrukljem in Jakobom Počivavškom. Na vladni strani sta se sestanka poleg ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja udeležila tudi ministrica za finance Mateja Vraničar Erman.

Na ministrstvu za javno upravo so v zvezi s tem pojasnili, da neformalni sestanki na to temo potekajo dnevno, vendar v tej fazi iskanja rešitev izjave za javnost niso predvidene. Koprivnikar je po seji vlade v sredo povedal, da imajo za dogovor s sindikati čas do konca prihodnjega tedna.

Po srečanju je Počivavšek pojasnil, da vladna stran išče možnosti za nadaljevanje pogajanj z javnim sektorjem. Ministra in ministrico so seznanili z nekaterimi razmisleki, v tem trenutku pa še ni konkretnih predlogov rešitev. Kot je razumel, naj bi te zdaj poskušali oblikovati in posredovati sindikalni strani. Glede morebitnega nadaljevanja pogajanj se zdaj niso dogovorili.

Po sklenitvi sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides so preostali sindikati javnega sektorja namreč postavili novo zahtevo, in sicer odpravo vseh še veljavnih varčevalnih ukrepov s prihodnjim letom. Uresničitev njihove zahteve bi pomenila približno 215 milijonov evrov stroškov. Če pa bi vlada ta scenarij želela preprečiti z interventnim zakonom, v sindikatih napovedujejo stavko. A že sama odločitev za interventni zakon bi pomenila težave v vladi, saj so v DeSUS-u in SD-ju napovedali, da ga ne bodo podprli.

Bodo vladni predlogi dovolj za sindikate?
Bodo vladni predlogi dovolj za sindikate?