Sindikalisti ZSSS-ja so na delavske pravice opozorili tudi s protestom pred DZ-jem. Foto: BoBo
Sindikalisti ZSSS-ja so na delavske pravice opozorili tudi s protestom pred DZ-jem. Foto: BoBo

Predsednik DZ-ja se je sestal s predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), ki so ob dnevu človekovih pravic opozorili zlasti na zaposlovanje mladih. Predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič je opozoril, da so največja žrtev krize prav mladi. Številni, ki končajo šolanje, imajo znanje, bi radi delali in si morda ustvarili družino, a zaradi velike socialne negotovosti tega ne morejo, je opozoril Semolič.

Zato sindikalisti pričakujejo, da bo DZ z ustrezno zakonodajo ustvarjal pogoje, da se bodo razmere na trgu dela spremenile v prid mladih. Tudi zato, ker je v slovenski ustavi izrecno navedeno, da mora država ustvarjati pogoje za zaposlovanje.

Delavske pravice so človekove pravice
Predsednica Sindikata Mladi plus Zala Turšič je poudarila, da so delavske pravice del človekovih pravic, ki so v primeru mladih vedno bolj ogrožene. Po njenih besedah se je treba glede na položaj mladih med drugim vprašati, kje je pravica do zaščite pred brezposelnostjo.

Turšičeva je izpostavila tudi porast oblik dela, ki posamezniku ne omogočajo dostojnega življenja, samostojnosti in načrtovanja prihodnosti. Po njenih besedah smo se znašli v poplavi izjemno nizko plačanega ali neplačanega dela v obliki praks in pripravništev. "V tej zmedi se je izgubila tudi ideja možnosti enakega dostopa do pridobivanja izkušenj," meni Turšičeva in dodaja, da zdajšnje vladne rešitve težave rešujejo le delno.

Predsednik DZ-ja Milan Brglez pa je ob tem menil, da bo potrebno narediti še precej, da bodo popravili tisto, kar je bilo slabega storjeno od začetka krize, ki se prelamlja na ramenih mladih. Kot je pojasnil v izjavi novinarjem po srečanju v DZ-ju, govorijo o mladih do 30 let, čeprav je kriza "že tako dolgo z nami", da so nekateri ta leta že prerasli in jo še vedno občutijo.

Foto: Bobo