Mest je dovolj, a ne le na želenih fakultetah. Foto: RTV SLO
Mest je dovolj, a ne le na želenih fakultetah. Foto: RTV SLO
Koliko bodočih brucev?

Na visokošolskem ministrstvu vladi kljub temu predlagajo, da odobri sto dodatnih vpisnih mest, vpis pa omeji na skupno 95 študijskih programih. Ministri bodo o tem odločali v četrtek. Dodatna vpisna mesta so zaradi velikega zanimanja za študij predlagale ljubljanska, mariborska in primorska univerza, na pristojnem ministrstvu pa jih podpirajo pri študijih s področja matematike, zdravstva, izobraževanja učiteljev in turizma, na eni od mariborskih fakultet pa tudi za študij družboslovja in tujih jezikov.

V tem primeru bi Univerza v Ljubljani dobila 20, Univerza v Mariboru 28 in Univerza na Primorskem 52 dodatnih vpisnih mest.

Kot kaže po prvem prijavnem roku, se zmanjšuje zlasti zanimanje za izredni študij, saj je zasedena le slaba tretjina od 7.435 razpisanih mest. Za redni študij so prejeli 20.890 prijav.

Največje zanimanje za družbene in poslovne vede ter pravo
Glede na študijska področja se je letos precej kandidatov odločilo za študij družboslovja, tehnike, pedagoških ved in zdravstva. Za naravoslovje, matematiko in računalništvo se je odločilo 8,3 odstotka (lani 8,4 odstotka) kandidatov, za tehniko, proizvodne tehnologije in gradbeništvo 17,5 odstotka (lani 18,6 odstotka), za področje izobraževanja 13 odstotkov (lani 10,7 odstotka), za zdravstvene študijske programe 14,3 odstotka (lani 13,2).

Največji vpis je bil tudi letos za področje družbenih in poslovnih ved ter prava, za kar se je odločilo 26,9 odstotka vseh kandidatov.

Največ zanimanja za gimnazije
Znani pa so tudi že podatki o prijavah za vpis v srednje šole. Največ zanimanja velja gimnazijam, manj prijav pa je opaziti za programe srednjih ekonomskih šol in gostinstva.

Tako v Ljubljani število prijav presega število prostih mest na Gimnaziji Bežigrad, Gimnaziji Jožeta Plečnika, Gimnaziji Ledina, Gimnaziji Moste, Gimnaziji Vič in za gimnazijski program Biotehničnega izobraževalnega centra Ljubljana.

Med bolj zanimive programe za prihodnje dijake pa sodijo različni programi zdravstvene nege in farmacevtskega tehnika po Sloveniji.

E. S.

Koliko bodočih brucev?