Horvat trdi, da zakon o Pomurju kaže rezultate. Foto: MMC RTV SLO
Horvat trdi, da zakon o Pomurju kaže rezultate. Foto: MMC RTV SLO

Eno izmed teh podjetij naj bi izvedlo pritisk na ministrico Dušo Trobec Bučan, in to naj bi bil eden izmed razlogov, da je odstopila, ker je ona zamrznila izvajanje teh pogodb.

Marijan Pojbič, SDS
Pomurje, kmetijstvo, slovensko podeželje, kmetje, košnja, spravilo sena
Zakon se je posebej osredotočil tudi na pomursko kmetijstvo. Foto: EPA

Nova delovna mesta ne pomenijo razvojnega preobrata regije. Za to potrebujemo še več časa in vsebin, predvsem podporo razvoju človeških virov.

Andrej Horvat, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade
Breda Pečan
Breda Pečan je Pojbičeva namigovanja zavrnila z besedami, da v Sloveniji očitno sploh ne smeš več imeti ne družine ne prijateljev, saj boš pri kakršnem koli dejanju obtožen korupcije. Foto: BoBo

Odbor za lokalno samoupravo in regionalni razvoj je obravnaval prvo letno poročilo o izvajanju ukrepov zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v letu 2010. Sejo je odbor sredi izvajanja prekinil, datum nadaljevanja še ni znan.

Andrej Horvat, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade in vodja projektne pisarne v Pomurju v letu 2010, je povedal, da se lahko pohvalijo z uspehi omenjenega zakona, ki so bili doseženi. Po podatkih, ki jih je predstavil, je bilo v Pomurski regiji januarja letos 1.000 brezposelnih manj kot januarja 2010.
Horvat: Podobni zakoni ne bodo več potrebni
Število gospodarskih družb se je v povečalo za 132, kar pomeni, da je bila rast števila gospodarskih družb v Pomurju 9,1-odstotna, v celotni Sloveniji pa v istem obdobju le 0,3-odstotna. "Nova delovna mesta ne pomenijo razvojnega preobrata regije. Za to potrebujemo še več časa in vsebin, predvsem podporo razvoju človeških virov," je opozoril.

Zatrdil je, da zaradi novih konceptov, ki so bili uvedeni z zakonom o Pomurju, kot sta območna razvojna politika in t. i. pametna specializacija regij, podobni zakoni za posamezne regije ne bodo več potrebni, temveč bo lahko država brez zakona posegla v trenutku, ko bo zaznala, da bi lahko na določenem območju prišlo do povečane brezposelnosti.
"Pozitivni kazalniki, 1.500-evrske postavke"
Vsaka spodbudna številka je v Pomurju, ki je doživelo "brodolom v celoti", več kot dobrodošla, je dejal poslanec SLS-a Franc Bogovič. Še posebej je zadovoljen z osredotočenostjo pomoči v kmetijstvo, za Pomurje zelo pomembno panogo. Po drugi strani pa ima pomisleke, saj so v javnosti prišle razne pogodbe, kot tista o mednarodni promociji z agencijo Pristop. "Številke zelo odstopajo od stanja v Pomurju. Pogodba, kjer se urna postavka meri v 1.000 in 1.500 evrih, bi bilo treba drugače ovrednotiti," je izjavil.

"V samih pogodbah piše: podjetje Ojkos - vodja projekta, delovni dan, 900 evrov. Pomočnik vodje projekta, delovni dan, 900 evrov. Strokovnjak za izobraževanje - 700 evrov. Te cene so brez DDV-ja. Dnevna postavka odgovornih v podjetju Pristop: vodja projekta, delovni dan - 1.500 evrov. Pomočnik vodje projekta - 700 evrov. Kreativni direktor - 1.000 evrov. Strokovnjak za pridobivanje investicij - 1.100 evrov plus DDV. To so številke, ki enostavno bodejo v oči," je dodal Milan Čadež (SDS).

Horvat je odvrnil, da to niso številke, ki bi jih "nekdo dal v žep", temveč gre za dnevne postavke, ki so izračunane glede na stroške aktivnosti, ki jih izvaja posamezno podjetje, hkrati pa se od podjetij, kot pravi, zahtevajo rezultati teh aktivnosti. 30 odstotkov vseh stroškov zajemajo po njegovih besedah materialni stroški.

S tem je Horvat tudi zavrnil ponavljajoče se trditve, da gre za urne postavke.

Pojbič: Je ministrica odstopila zaradi teh pogodb?
Poslanec SDS-a Marijan Pojbič je podvomil o Horvatovih pojasnilih o urnih oziroma dnevnih postavkah. Dvomi, da je struktura cene res racionalna, še vedno pa se sprašuje, ali podjetje Oikos ni morebiti dobilo posla prek prijateljskih povezav. V vsakem primeru pa se Pojbiču postavke zdijo neracionalne v sotvarju Pomurja in namenu zakona, saj bi morali po njegovem mnenju denar nameniti predvsem za odpiranje delovnih mest, ne pa za analize, raziskave, reklame in druge materialne stroške. "To je v Sloveniji že neka tradicija," je dejal Pojbič.
Pojbič je navajal "neuradne informacije", da naj bi eno iz teh podjetij izvedlo pritiske in da je to eden izmed razlogov, da je nekdanja ministrica za lokalno samoupravo Duša Trobec Bučan odstopila - saj je bila ona tista, ki je izvajanje teh pogodb zamrznila.

Gönc: Zakon s strokovnega vidika vprašljiv
Poročilu pozitivno naklonjen, a s kapljicami dvoma in zadržanosti se je oglasil tudi poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Gönc. Iz poročila nedvomno izhaja veliko pozitivnih kazalnikov, je dejal, a izpostavil zaključek poročila, ki pravi, da obstaja bojazen, da prestrukturiranje v državi teče še vedno hitreje kot v Pomurju in da bo prestrukturiranje Pomurja še zelo težka naloga. Če je tako zapisano v samem poročilu, potem sam zakon ostaja vprašljiv s strokovnega vidika, je dejal. Dejal je še, da je Pomurje specifično zaradi svoje manjšine, zato je pozval k projektom, ki bi bolj podprli obstoj manjšine in vrednoto multikulturnosti.

Eno izmed teh podjetij naj bi izvedlo pritisk na ministrico Dušo Trobec Bučan, in to naj bi bil eden izmed razlogov, da je odstopila, ker je ona zamrznila izvajanje teh pogodb.

Marijan Pojbič, SDS

Nova delovna mesta ne pomenijo razvojnega preobrata regije. Za to potrebujemo še več časa in vsebin, predvsem podporo razvoju človeških virov.

Andrej Horvat, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade