Foto:
Foto:
Finančni načrti Eu-ja so Sloveniji po godu.

Čadoničevo je postavila na čelo VURS-a ne glede na upravni spor, ki ga je v torek na upravnem sodišču sprožil Črtomir Borko z ljubljanske veterinarske fakultete, ki je bil drugi kandidat za direktorja.

Posebna natečajna komisija za izbiro kandidatov je sicer oba, Čadoničevo in Borka, ocenila kot primerna, saj izpolnjujeta vse zahtevane pogoje

Proračun 2004 po načrtih
Uresničevanje proračuna za leto 2004 poteka povsem po načrtih, dodatni ukrepi za uravnoteženje ne bodo potrebni, ugotavlja vlada. V prvem polletju je bilo realiziranih 746 milijard tolarjev proračunskih prihodkov, kar je 48 odstotkov načrtovanih, proračunski odhodki pa so znašali 799 milijard tolarjev ali 49 odstotkov predvidenih. Proračunski primanjkljaj se tako ob polletju giblje okoli 50 odstotkov načrtovanega.

Še naprej neto prejemniki?
Vlada je predloge Evropske komisije glede prihodnje finančne perspektive EU-ja podprla in ocenila za skladne s stališči Slovenije. Kot je poudaril minister za evropske zadeve Milan M. Cvikl, je cilj Slovenije v nadaljnjih pogajanjih, da s sredstvi iz proračuna EU-ja doseže maksimalen gospodarski razvoj in stopnjo razvitosti EU-ja. Zato je vlada posebej zadovoljna, ker je komisija svoje predloge usmerila na programe in ukrepe, ki to rast zagotavljajo.

Predlogi komisije sicer tudi nakazujejo, da naj bi bila Slovenija tudi v prihodnji finančni perspektivi neto prejemnica sredstev iz Bruslja.

Nov sistem oblikovanja cen bencina
Vlada je po štirih letih spremenila model oblikovanja cen naftnih derivatov. V njem je spremenjena metodologija oblikovanja marž. Nova uredba, ki začne veljati 1. avgusta, naj na cene ne bi vplivala. Vlada je sprejela sklepe za izvedbo projekta oživitve Zdravilišča Rimske toplice.

Center za pomoč pri približevanju EU-ju
Vlada je tudi ustanovila Center za podporo pri približevanju Evropski uniji, ki je namenjen predvsem državam Zahodnega Balkana s potrjeno evropsko perspektivo. V upravi bodo štirje člani: dva iz službe vlade za evropske zadeve Andrej Engelman in Rado Genorio ter Andrej Logar in Irena Sodin iz zunanjega in finančnega ministrstva.

Ustanovitveni kapital je pet milijonov tolarjev, minister za evropske zadeve Milan Cvikl pa bo donatorke iskal tudi med državami EU-ja in JV Evrope. Vlada namreč računa, da bo center pridobil mednarodne razsežnosti delovanja in bo tako financiran tudi z donacijami iz drugih držav EU-ja ter zainteresiranih mednarodnih institucij.