Cariniki že govorijo o stavki. Foto: BoBo
Cariniki že govorijo o stavki. Foto: BoBo
Policisti
Policsti izpostavljajo nevarnosti terenskega dela. Foto: BoBo
Zaradi policistov, jezni cariniki

Za ponedeljek je sklicana seja konference sindikata z namenom, da ustanovijo stavkovni odbor, oblikujejo stavkovne zahteve in določijo datum za izvedbo stavke, je povedal sekretar sindikata Dušan Miščevič.

Miščevič v pismu, ki ga je naslovil na ministrstvi za javno upravo in za finance, od ministrstva za javno upravo zahteva, da navede konkretne podatke glede dodatkov. Sporoči naj, "do kakšnih dodatkov in v kakšni višini so upravičeni carinski uslužbenci in do kakšnih dodatkov in v kakšni višini so upravičeni uslužbenci drugih organov". Od ministrstva za finance pa zahteva, da se postavi "v bran resnici in prepreči, da zaposleni v carinski službi služijo kot orodje za manipulacijo".

Zahtevo ministrstvoma je postavil, kot je zapisal, "zaradi ponavljajočih se netočnih navedb gospe ministrice Kresalove o dodatkih, ki naj bi jih imele pooblaščene uradne osebe v carinski službi, ker ima slovenska javnost pravico izvedeti resnico in ker je treba to manipulacijo ustaviti".

Na ministrstvu za notranje zadeve so za MMC dejali, da se zaenkrat na napoved stavke in izjave carinikov ne bodo odzvali.

Pavlinič Krebs: Dodatki pomenijo nesistemski pristop
Ministrica za javno upravo v odstopu Irma Pavlinič Krebs je v torek dejala, da način urejanja dodatkov k plačam policistov, kot ga predvideva vladni predlog zakona o organiziranosti in delu v policiji, pomeni nesistemski pristop, ki bi zrušil enotni plačni sistem. Sporočila je, da je državni sekretar v premierjevem kabinetu Miloš Pavlica že dejal, da naj bi člene, kjer gre za rušenje enotnega plačnega sistema, z dopolnili vlade ali koalicije črtali.

PoklicNominalni znesek osnovne plače
Policist III952,2
Carinik III927,81
Vojak913,18
Pravosodni policist III927,81
Izterjevalec III956,1
Občinski redar III780,29
Gasilec943,66

Vir: Ministrstvo za javno upravo

Predlog zakona o delu v policiji, ki ga je vlada pripravila za obravnavo v DZ-ju pretekli teden, med drugim v letu 2014 predvideva 3,5 milijona evrov dodatnih stroškov za povišanje policijskih dodatkov.

SPS: Znesek na plačilni listi ni enak znesku v denarnici
Sindikat policistov Slovenije pojasnjuje, da se zneski, ki jih dejansko prejmejo policisti, precej razlikujejo od tistih, o katerih te dni pišejo mediji. 1.100 evrov bruto plače naj bi tako pomenilo le nekaj nad 750 evrov izplačila, ki ga prejme terenski policist. "Bruto plačo policisti (tako kot vsi drugi) vidijo samo na plačilni listi in se od nje ne da živeti," so zapisali v odzivu na poročanje medijev.

Zaradi policistov, jezni cariniki