Imetniki orožja morajo izpolnjevati določene pogoje: stari morajo biti 18 let, ne smejo obstajati zadržki javnega reda in miru, morajo biti zanesljivi, z opravljenim zdravniškim pregledom in preizkusom znanja o ravnanju z orožjem. Foto: EPA
Imetniki orožja morajo izpolnjevati določene pogoje: stari morajo biti 18 let, ne smejo obstajati zadržki javnega reda in miru, morajo biti zanesljivi, z opravljenim zdravniškim pregledom in preizkusom znanja o ravnanju z orožjem. Foto: EPA
Orožje
Lastniki orožja ga morajo prijaviti. Foto: PU Krško

Iz notranjega ministrstva so sporočili, da je z uveljavitvijo novele zakona o orožju 14. novembra začel teči trimesečni rok za izvedbo legalizacije orožja brez veljavne listine za posest ali nošenje orožja. Pristojni organ, torej upravna enota, lahko tako izda ustrezno orožno listino, razen orožnega lista, če oseba izpolnjuje zakonsko določene pogoje. Ti so dopolnjena starost 18 let, to, da ne obstajajo zadržki javnega reda in miru, zanesljivost, opravljen zdravniški pregled in preizkus znanja o ravnanju z orožjem.

Za osebe, ki že imajo orožni list ali dovoljenje za posest orožja in želijo legalizirati še posamezne kose orožja, se bo pri legalizaciji tega orožja štelo, da izpolnjujejo pogoje dopolnjeno starost 18 let, da ne obstajajo zadržki javnega reda in miru, zanesljivost, opravljen zdravniški pregled in preizkus znanja o ravnanju z orožjem.

Z legalizacijo prispevati k splošni varnosti
Z legalizacijo želijo na ministrstvu omogočiti lastnikom orožja, ki ni prijavljeno in ki ne izvira iz kaznivega dejanja, dovoljeno pa ga je posedovati, da to orožje legalizirajo in zanj dobijo ustrezno orožno listino. Po zagotovilih ministrstva med legalizacijo ne bodo izvajali sankcij proti posestnikom orožja, ker bodo s prijavo oziroma oddajo orožja prispevali k večji splošni varnosti ljudi in premoženja.

Vlogo za legalizacijo orožja je treba podati na ustreznem obrazcu, ki ga lahko lastniki orožja dobijo na upravnih enotah. Vlogo je treba poslati na upravno enoto ali jo prinesti osebno, pri podaji vloge pa naj vlagatelji vlog orožja ne prinašajo na upravne enote. Pri podaji vloge je treba plačati 3,55 evra upravne takse, višina takse ob rešitvi vloge pa je odvisna od vrste orožne listine, ki jo bodo izdali oziroma od vrste orožja, ki ga oseba prijavlja.

Nujen tudi pregled orožja
Upravna enota bo po prejeti vlogi za legalizacijo izdala potrdilo, ki imetniku omogoča hrambo prijavljenega orožja na domu in prenos tega orožja na pregled k izbranemu puškarju in na pristojno upravno enoto. Skupaj s potrdilom bo upravna enota vlagatelju izročila tudi kopijo vloge. Sestavni del vloge je namreč tudi rubrika o opravljenem pregledu orožja, ki jo ob pregledu izpolni puškar in opremi s svojim žigom. Upravna enota bo tako vsakemu posamezniku določila ustrezen rok, v katerem mora opraviti pregled.

Brez ustrezne identifikacije orožja in ugotovitve njegove brezhibnosti njegova legalizacija ni mogoča, zato je pregled orožja obvezen. Pri pregledu orožja bodo preverjali, ali se podatki v vlogi ujemajo s podatki na prinesenem orožju, če ima orožje ustrezno številko, če je orožje brez prenarejanj in varno za uporabo in če je orožje preizkušeno in žigosano.

V okviru legalizacije orožja je dana tudi možnost, da tisti, ki imajo prepovedano orožje, npr. avtomatsko, vojaško in eksplozivno orožje ter gospodarska razstreliva, to izročijo policijski postaji oziroma upravni enoti, kjer jim bodo o tem izdali potrdilo, so na notranjem ministrstvu še zapisali v sporočilu za javnost.