Foto:
Foto:
Čebele niso pomembne le zaradi medu ampak tudi zaradi opraševanja rastlin.

Lojze Peterle, predsednik Čebelarske zveze Slovenije je sporočil, da pogajanja in pogovori z vlado ter kmetijskim ministrstvom niso pripeljali do želenih rezultatov. Zato so za četrtek napovedali protestni shod čebelarjev.

Ob tem je poudaril, da protest nima političnega ozadja in da politizacije protesta ne bodo dovolili.

Glavni cilj je zaščita kranjske sivke
Njihov cilj je ohraniti vso Slovenijo kot zaščiteno območje kranjice, v katerem je prepovedano letenje drugim čebelam. Čebelarji poleg kontinuiranega odnosa s strani države zahtevajo tudi čim prejšnje sprejetje strategije razvoja čebelarstva, vzpostavitev ravnovesja med posameznimi živinorejskimi panogam ter poostritev nadzora pri rabirazličnih preparatov v kmetijstvu.

Poleg tega pa želijo tudi podporo v višini 2.500 tolarjev na panj, vlada pa jim je s prihodnjim letom obljubila 1.000 tolarjev na panj. Ta ukrep po pojasnilih kmetijskega ministra v tem letu ni izvedljiv, saj ga mora odobriti Evropska unija, postopek pa lahko traja tudi štiri mesece. V čebelarski zvezi pa so mnenja, da država, če hoče, lahko najde potrebna sredstva in rešitve, ki bi bile sprejemljive za Bruselj.

Ob vsem tem slovenski čebelarji poudarjajo, da čebele niso pomembne samo
zaradi proizvodnje medu, ampak predvsem zaradi opraševanja rastlin.

Čebelarji bodo v okviru protesta v Ljubljani na dveh ali treh lokacijah delili tudi med s poudarkom, da so ta med nabrale slovenske čebele.