Foto:
Foto:
Kmetijski minister Milan Pogačnik napoveduje nadzor in strogo sankcioniranje nepravilne uporabe fitofarmacevtskih sredstev.
Ostanke fitofarmacevtskih sredstev so našli tudi v medu v enem izmed čebelnjakov.

Rezultati analize 27 odvzetih vzorcev odmrlih čebel so pokazali, da je bilo za pomor vsega skupaj 400 čebeljih družin na Primorskem krivo škropljenje vinske trte in oljk, na Gorenjskem pa je čebeljo smrt zakrivilo škropivo za krompir.

Nacionalni veterinarski inštitut je izide vzorcev odmrlih čebel prejel iz italijanskega laboratorija Chelab, ki je v vzorcih ugotovil prisotnost dimetoata, ometoata, diazinona, alfacipermetrina in piridafentiona.


Sledi škropiva tudi v medu
Po poročanju Radia Slovenija je minister za kmetijstvo Milan Pogačnik že napovedal poostren nadzor nad uporabo fitofarmacevtskih sredstev. Obenem je poudaril, da so ostanke fitofarmacevtskih sredstev našli tudi v enem od vzorcev medu, odvzetem v čebelnjaku na Primorskem.


Kljub temu pa minister Pogačnik poudarja, da je šlo samo za en vzorec in za med, ki je bil še v satju in ne v končnem izdelku. Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Alojz Peterle je med drugim dejal, da so pri ministru našli pripravljenost za skupno iskanje poti za reševanje težav v čebelarstvu.


Škropljenje v nasprotju s pravili uporabe
Fitofarmacevtska sredstva so bila v enem primeru na Primorskem in v dveh primerih na Gorenjskem uporabljena v nasprotju s pravilnikom o dolžnostih uporabnikov fitofarmacevtskih sredstev. Čebelarji od pristojnih pričakujejo, da bodo izsledili krivce za pomor.

Kot je znano, se je 17. in 18. julija zastrupilo prek 300 čebeljih družin v Slovenski Istri in na Bledu.