Novinar Magnus Berglund je Cekuto v oddaji označil za kurirja, ki je prenašal Patrijine podkupnine v Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Novinar Magnus Berglund je Cekuto v oddaji označil za kurirja, ki je prenašal Patrijine podkupnine v Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Cekuta za MMC o kreditih in Patrii

Njegov dolg naj bi po poročanju Dela odkrili tudi avstrijski kriminalisti, ki so od Erste Bank že zahtevali vso dokumentacijo, povezano s Cekuto do leta 2002. Pred letom dni so enak postopek opravili tudi pri Walterju Wolfu in Wolfgangu Riedlu, zdaj pa jih zanima, zakaj je Cekuta potreboval takšno vsoto denarja.

"To je popolnoma nova zadeva, ne vem nič o tem," je Cekuta odgovoril na MMC-jevo vprašanje, ali ima res takšen kredit.

Zakaj naj bi Cekuta porabil denar?
A Delo navaja, da je Cekuta to posojilo najel pred dvema letoma, kot poroka pa navedel finsko podjetje, ki naj bi poplačalo dolg. Denarja pa Patria ni nakazala, saj je iz neznanega razloga s Cekuto konec leta 2006 prekinila pogodbo, po kateri je sicer slikar od maja 2004 prejemal mesečno 4.000 evrov nakazil.

Kriminalisti naj bi zdaj z zbiranjem dokaznega gradiva poskusili preveriti dve teoriji: ali je Cekuta posojilo najel, da je denar vračal Patrii, ali pa ga je predal nekomu iz Slovenije, ki mu je pomagal za Patrio zbirati podatke o konkurenci.

"Imam čisto vest in lepo krmarim skozi"
Cekuta že od vsega začetka zatrjuje, da od Patrie ni nikdar prejemal umazanega denarja. Zakaj se torej njegovo ime ves čas povezuje s to afero? "Samo umetnik je tako velik, tako nor, da sme sanjati sanje in jih dajati drugim v razmislek za resnico," je odgovoril za MMC.

Zatrjuje tudi, da se njega vse to dogajanje sploh ne tiče, saj sam predvsem slika: "To je nekakšen medijski in politični kraval, ki gre svojo pot. Sam sem o tem vse povedal, a mediji izrežejo stvari tako, da so pompozne. Kakšna je resnica, pa se bo izkazalo, ko bo zadeva končana, imam čisto vest in lepo krmarim skozi."

Finci ga niso več vabili
Oktobra, dan po zaslišanju Janeza Janše, so finski preiskovalci zaslišali tudi Cekuto. Vabljen je bil kot osumljenec, česa je osumljen, pa ni vedel. Pravi, da ga Finci niso ponovno povabili na zaslišanje, saj so pogovor takrat končal. "Dal sem se odgovore in rečeno mi je bilo, da so zvedeli vse, kar so želeli," je dodal.

Cekuta za MMC o kreditih in Patrii