Ministrica za delo je bila gostja spletne klepetalnice. Foto: RTV SLO
Ministrica za delo je bila gostja spletne klepetalnice. Foto: RTV SLO
V zakon o zaposlovanju so bile vnesene spodbude delodajalcem za zaposlovanje mladih in nadomestno zaposlitev tistega od staršev, ki je na porodniškem dopustu. Foto: RTV SLO

Kot je v spletni klepetalnici MMC-ja pojasnila Cotmanova, je namen zakona povečati število štipendij in s tem posredno skrajšati čas študija ter večjemu številu mladih omogočiti, da se izobražujejo in čim prej vstopijo na trg dela.

Tudi omejevanja študentskega prehranjevanja le na dneve, ko potekajo predavanja, za kar se je zavzemal nekdanji minister za delo Janez Drobnič, ne bo. Zakon o subvencioniranju študentske prehrane je sicer pripravljen za vladno obravnavo.

Večji otroški dodatek ne more povečati rodnosti
Na vprašanje, zakaj Slovenija ne poveča otroških dodatkov in s tem doseže večjo rodnost, je ministrica odvrnila, da Slovenija po pravicah iz naslova starševskega varstva in družinskih prejemkov sodi v sam vrh, in dodala, da dvigovanje določenih transferjev, kot je otroški dodatek, ne morejo vplivati na odločanje za več otrok.

Cotmanova je poudarila, da so kljub temu v preteklem letu dodatno uvedli nekatere pravice, kot so višji dodatek za veliko družino s štirimi ali več otroki, in uvedli več dodatnih možnosti za delo s skrajšanim delovnim časom staršev.

Pripravljena na izzive
Sicer se je ministrica ob prevzemu ministrstva pripravila na izzive in se zavedala odgovornosti, ki jo čaka tako na podorčju zakonodaje kot pri usklajevanju s socialnimi partnerji in z nevladnimi organizacijami.