Cerar je skupaj z ministrico za obrambo obiskal ladjo Triglav. Foto: www.kpv.gov.si
Cerar je skupaj z ministrico za obrambo obiskal ladjo Triglav. Foto: www.kpv.gov.si
Miro Cerar in Angela Merkel
Gre za Cerarjev drugi obisk pri Merklovi. Po prevzemu vodenja vlade se je Cerar na svoj prvi dvostranski obisk v tujino odpravil prav v Berlin. Takrat je bila glavna tema privatizacija v Sloveniji. Foto: Reuters

Na vrhu, ki ga je organizirala medijska hiša Die Welt, sta med drugim nastopila tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in podpredsednik turške vlade Mehmet Simsek. Miro Cerar pa je v svojem nastopu izpostavil slovensko spopadanje s prebežniško krizo. Naša država je med najbolj prizadetimi, je zatrdil predsednik vlade.

Zadnje tri mesece so bili tako rekoč vsi prebežniki, ki so prišli v Nemčijo, popisani in oskrbljeni v Sloveniji, je navedel Cerar, ki si želi, da bi se pritok prebežnikov to zimo ustavil.

Evropa po drugi strani na prebežniško krizo ni bila nepripravljena. Posledice pa so po njegovih besedah hude, zlasti za države na migrantski poti in ciljne države. "Hitro smo ugotovili, da imajo odločitve na državni ravni velik vpliv na razmere v drugih državah članicah, niti ne nujno v sosednjih," je poudaril Cerar. Kriza ima vse večji vpliv tudi na varnost, gospodarstvo kot tudi na javno dojemanje.

Cerar pomemben del rešitve vidi v sodelovanju s Turčijo. Čeprav ta država že nosi velik del migrantskega bremena, bi morala po njegovih besedah narediti več za upočasnitev pritoka. Seveda pa trajne rešitve ne bo brez okrepljenega nadzora na zunanjih mejah EU-ja, delujoče politike vračanja in ustreznega sistema zakonitega priseljevanja.

Evropska konkurenčnost v svetu ...
Kot je poudaril, se mora Evropa bolj osredotočiti na gospodarstvo in izboljšati svojo konkurenčnost. Cerar pogreša zavedanje, da se je treba držati dogovorjenih pravil in izvajati sprejete politike. Hkrati pogreša več podjetniškega duha v naših družbah.

... in slovenska v Evropi
Cerar je zbranim na kratko predstavil Slovenijo in njeno gospodarsko okolje. Kot je navedel, ima zadnji dve leti stabilno 2,6-odstotno gospodarsko rast in skoraj petodstotno rast izvoza, brezposelnost je pri 9,2 odstotka in pada. Obeti so po njegovih besedah dobri. Posebej je poudaril dobre rezultate sodelovanja z nemškim gospodarstvom v zadnjih letih. Slovenski izvoz je v letu 2014 znašal skoraj pet milijard evrov, menjava med državama pa je presegla deset milijard evrov, pri čemer ima Slovenija presežek. Cerar pričakuje, da bodo številke za leto 2015 še boljše. "Dejstvo je, da ni nemškega avtomobila brez sestavnega dela iz Slovenije."

Napovedal je nadaljevanje privatizacije in pozval nemške vlagatelje, naj vlagajo v Sloveniji. "Naš trg je morda res majhen, vendar živahen, inovativen in dobro umeščen med srednjo Evropo, Zahodnim Balkanom in Sredozemljem," je sklenil premier.

Obisk ladje Triglav
Še pred vrhom je premier skupaj z obrambno ministrico Andrejo Katič obiskal posadko vojaške ladje Triglav, ki od sredine oktobra uspešno sodeluje v pomorski operaciji EU-ja Sophia, usmerjeni proti tihotapcem ljudi v Sredozemskem morju. "Želim si, da bi bil lahko vsak Slovenec danes tu z mano, da bi videl našo pogumno posadko, kako se vsak dan sooča s težkimi izzivi na Sredozemskem morju, da bi videl naše fante, ki rešujejo življenja in pomagajo v operaciji Sophia," je dejal Cerar.

Po njegovih ocenah je pripravljenost posadke Triglava na najvišji mogoči ravni. Kot je dejal, mu je tudi poveljnik ladjevja na Siciliji, italijanski kontraadmiral Nicola De Felice, zagotovil, da slovenska ekipa dela odlično in izvaja operacije na najvišji mogoči ravni.

Vlada je pretekli teden ladji Triglav mandat podaljšala še za šest tednov, do sredine marca, zaradi kadrovskih omejitev in omejenih drugih virov pa po besedah Katičeve za zdaj ne načrtujejo, da bi se ladja letos znova odpravila na misijo. "Kaj bo v letu 2017, pa bomo videli glede na razvoj dogodkov," je pojasnila.

V četrtek sestanek z Merklovo
V četrtek se bo srečal z nemško kanclerko Angelo Merkel, s katero se bo pogovarjal "o ključnih aktualnih zadevah, ki zaposlujejo Evropsko unijo, s poudarkom na migracijah", so sporočili iz kabineta predsednika vlade. "Menim, da se morava skupno zavzeti in storiti vse, da se vsi sklepi, ki so bili do zdaj sprejeti na ravni EU-ja in na drugih srečanjih, začnejo učinkovito izvajati," je dejal Cerar in napovedal, da se bo ob obisku pri nemški kanclerki zavzel, da bi Evropa še naprej delala vse, kar more, da bi težave reševala pri njihovem izvoru, v državah, kjer so krize. Predvsem se bom zavzel za to, da ves EU in Evropa skušata učinkovito zavarovati zunanje meje Unije.

Gre za Cerarjev drugi obisk pri Merklovi. Po prevzemu vodenja vlade se je namreč na svoj prvi dvostranski obisk v tujino odpravil prav v Berlin. Takrat je bila glavna tema privatizacija v Sloveniji.