Premier Miro Cerar se je v Divači mudil na čelu vladne delegacije, ki je začela referendumsko kampanjo o zakonu o drugem tiru z ogledom izvlečnega tira na progi med Divačo in Koprom. Foto: BoBo
Premier Miro Cerar se je v Divači mudil na čelu vladne delegacije, ki je začela referendumsko kampanjo o zakonu o drugem tiru z ogledom izvlečnega tira na progi med Divačo in Koprom. Foto: BoBo
Piranski zaliv
Hrvaški ribiči so premierju Plenkoviću potožili, da jih nadleguje slovenska policija. Foto: EPA

arbitražno sodbo, se je slovenski premier Miro Cerar v Divači odzval z opozorilom, da ima tudi njegovo potrpljenje meje.

Premier Miro Cerar je namreč opozoril, da bosta njegovo potrpljenje in pripravljenost na dialog s Hrvaško izpuhtela, če septembra na srečanju s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem na hrvaški strani ne bo "izkazana jasna volja, da gremo skupaj v implementacijo" arbitražne sodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Na novinarsko vprašanje, kako komentira Plenkovićevo izjavo, ki je te dni znova zavrnil arbitražno sodbo, je slovenski premier odgovoril, da stalno poudarja, "da je prav načelo vladavine prava temelj obstoja Evropske unije, zato si ne znam predstavljati, da bi lahko Evropska unija ali posamezne njene članice podprle takšna hrvaška prizadevanja, ki bi šla proti arbitražni odločbi".

"Seveda pa bosta tudi moje potrpljenje, moja pripravljenost na dialog, ki se mi zdi najbolj konstruktiven pristop, izpuhtela, če ne bo septembra na drugem pogovoru s strani Hrvaške izkazana jasna volja, da gremo skupaj v implementacijo," je dodal.

Srečanje visi v zraku
Datum srečanja Plenkovića in Cerarja sicer še ni dokončno potrjen, je pa hrvaški premier znova zagotovil, da pristojne službe zunanjih ministrstev Hrvaške in Slovenije pripravljajo vsebino srečanja v Zagrebu in da bo do njega prišlo. Spomnimo, da je Plenković Cerarja v septembru povabil v Zagreb, potem ko sta se sredi julija prvič po objavi arbitražne sodbe srečala v Ljubljani.

Premier Cerar se je v Divači mudil na čelu vladne delegacije, ki je začela referendumsko kampanjo o zakonu o drugem tiru z ogledom izvlečnega tira na progi med Divačo in Koprom.

Policija: očitki hrvaških ribičev neutemeljeni
Očitki hrvaških ribičev o vse intenzivnejših pritiskih slovenske policije pri njihovem delu v Piranskem zalivu so v celoti neutemeljeni, so zatrdili pri policiji. Slovenska policija postopke na slovenskem morju izvaja na enak način in v enakem obsegu, kot jih je izvajala pred odločitvijo arbitražnega sodišča, so dodali.

Pojasnili so še, da patruljni čolni slovenske policije prestrežejo hrvaške ribiške ladje in plovila hrvaških varnostnih organov, če zaznajo, da so vpluli v slovensko morje. Nato jih v skladu z zakonskimi določili in upoštevajoč sporazum o izogibanju konfliktov na morski meji opozarijo, da so v slovenskem morju in da ga morajo nemudoma zapustiti.
Na policiji so še pojasnili, da so od razglasa arbitražne sodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško obravnavali skupno 142 dogodkov oziroma incidentov, pri čemer je šlo za 279 vplutij plovil.

Ribiči so se potožili hrvaškemu premierju
Hrvaški ribiči so na srednih pogovorih v Umagu in Savudriji potožili hrvaškemu premierju Plenkoviću o pritiskih slovenske policije pri njihovem vsakdanjem delu po junijski razsodbi arbitražnega sodišča, ki je večino Piranskega zaliva prisodilo Sloveniji. Plenković jim je dejal, da v Piranskem zalivu lahko lovijo kot pred razsodbo arbitražnega sodišča. Ponovil je, da Hrvaška ne sprejema odločitve arbitražnega sodišča o razmejitvi s Slovenijo, ker je izstopila iz arbitražnega postopka.

Spomnimo, da se je na izjave predsednika hrvaške vlade v četrtek odzval zunanji minister Karl Erjavec, ki je med drugim dejal, da je skrb vzbujajoče, da premier članice EU-ja in Nata poziva k vdiranju v slovensko morje.

Cerarju zmanjkuje potrpljenja
Cerarju zmanjkuje potrpljenja