To je razveljavilo prvoten sklep upravnega sodišča in zadevo vrnilo v odločanje upravnemu sodišču prve stopnje, je za STA povedal Ivan Pšag, ki upa, da bodo lahko nadaljevali z zbiranjem podpisov za referendum.

V Civilni iniciativi (CI) Zaboršt, ki združuje krajane Zaboršta, Domžal in okoliških krajev, so se organizirali zaradi nasprotovanja spremembam občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za območje D29 Brinje 1, s katerim bi spremenili namembnost območja iz območja za stanovanjsko gradnjo v poslovno industrijsko cono sredi stanovanjskega naselja. Po navedbah Pšaga iz CI nasprotujejo tudi nameravanemu "grobemu" posegu v varovano območje, kot mu pravijo, pljuč Domžal - hriba Šumberka, in sicer zaradi izgradnje te cone in "megalomanskega" krožišča.

"Domžalski župan je z zavajanjem in lažmi 'prepričal' svetnike županove koalicije, da so preglasovali razum in skrb za okolje. Župan svoje interese skriva za svojimi svetniki, ki pa so morali glasovati po nalogu. S tem so poteptali osnovne pravice prebivalcev Zaboršta do prijaznega bivalnega okolja," je prepričan Pšag, ki je prav tako občinski svetnik.

Ker niso upoštevali niti zahtev prebivalcev Zaboršta in Krajevne skupnosti Slavka Šlandra niti civilne iniciative, so bili, kot pravi, prisiljeni poiskati pravno pot. Tako so vložili zahtevo za razpis referenduma, za katerega so od 4. marca do 6. aprila zbirali podpise.

"Zaradi umazane igre župana in občinske uprave smo bili obveščeni o možnosti zbiranja podpisov za referendum tik pred določenim datumom," pravi Pšag. Tako niso mogli pravočasno pripraviti vsega potrebnega za izvedbo zbiranja podpisov. S tem so izgubili nekaj dni.

Težave z zbiranjem podpisov so se nadaljevale. Stojnico z informacijskimi materiali in obrazci za podporo so morali postaviti na tržnici v Domžalah, ki je precej oddaljena od upravne enote. Tako je moral vsak, ki je želel oddati svoj glas, prehoditi od stojnice do upravne enote in overjen obrazec spet oddati na stojnici. "Ta način je precej občanov, ki so nam sicer dali podporo, odvrnil od overjanja obrazcev," je poudaril.

A to še ni vse. Po njegovem pojasnilu so morali vsi svoje podpise overiti na domžalski upravni enoti in to le v času uradnih ur dopoldne in ob sredah tudi popoldne. To po njegovih navedbah pomeni, da bi morali vzeti dopust za oddajo glasu, nato se je zgodilo še zaprtje države zaradi covida-19.

"Možnost je bila sicer tudi z oddajo glasu z digitalnim podpisom, kjer pa sistem večkrat ni deloval. Tako smo bili prikrajšani najmanj za en teden zbiranja podpisov," pravi Pšag in dodaja, da so v civilni iniciativi prepričani, da bi v normalnih razmerah uspeli zbrati dovolj podpisov za razpis referenduma.

Glede na vse težave in ovire so vložili pritožbo na vrhovno sodišče, ki je sprejelo pozitivno rešitev in zadevo vrnilo v odločanje upravnemu sodišču, je dejal. Vložili so še tožbo proti županu in občinski upravi ter pobudo za ugotavljanje ustavnosti in zakonitosti odloka o OPPN in komunalnem opremljanju.

Referendum po mnenju domžalskega župana Tonija Dragarja ni potreben, prav tako meni, da gre v javnosti tudi za "lansiranje" dezinformacij, češ da gre za pozidavo celotnega Šumberka. "Dejansko gre za rekonstrukcijo obstoječe ceste in spremembo križišča v krožišče na zahtevo občinskega sveta," so za STA sporočili z občine.

Z ministrstva za notranje zadeve so za STA sporočili, da je nasprotnikom odloka o programu opremljanja stavbnih zemljišč za odlok o OPPN za območje D29 Brinje 1 uspelo zbrati 963 podpisov, morali pa bi jih 1450 oz. pet odstotkov. V domžalski občini je sicer 28.990 volilnih upravičencev.