Razmere na trgu dela so ugodne, ugotavljajo na Zavodu za zaposlovanje. Foto: EPA
Razmere na trgu dela so ugodne, ugotavljajo na Zavodu za zaposlovanje. Foto: EPA
Janez Drobnič, minister za delo, družino in socialne zadeve
Drobnič opozarja na pomen fleksibilnega trga delovne sile. Foto: RTV SLO

V primerjavi z lanskim obdobjem je bila brezposelnost v prvih desetih mesecih letos nižja za 1,7 odstotka, kar je tudi rezultat ukrepov aktivne politike zaposlovanja.

Vršilka dolžnosti generalne direktorice Zavoda Anka Rode je povedala, da k rezultatom pripomore tudi dobro sodelovanje z ministrstvom za delo in drugimi partnerji.

Kljub manjši brezposelnosti pa se povečuje število stečajnikov, vse več pa je na zavodu tudi prijavljenih visokoizobraženih mladih.

Po podatkih Zavoda se je obseg delovno aktivnega prebivalstva v povprečju v prvih devetih mesecih v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 0,7 odstotka na 811.982 oseb.

Upad v tekstilni dejavnosti
Delovno aktivni se najbolj uvrščajo v dejavnost trgovine ter popravila motornih vozil in izdelkov široke potrošnje. Že več let pa upad opažajo v predelovalnih dejavnostih. Upad na tem področju znaša 2,4 odstotka ali 5.590 oseb, kar je posledica zmanjševanja zaposlenih v tekstilni dejavnosti.

V istem času je med brezposlene prešlo 78.835 oseb, kar je za 0,3 odstotka manj kot v primerljivem lanskem obdobju. Največ brezposelnih, 35,4 odstotka, je kot razlog navedlo iztek zaposlitve za določen čas. Najbolj se je povečal priliv stečajnikov (3.709 ali dobrih 100 odstotkov več).

Na Zavodu v zadnjih letih opažajo precejšnje spremembe strukture brezposelnosti, saj so se zmanjšali deleži dolgotrajno brezposelnih, brezposelnih, starejših od 50 let, ter brezposelnih z najnižjimi stopnjami izobrazbe.

Povečuje pa se delež brezposelnih žensk, iskalcev prve zaposlitve ter mladih
do 26 let, predvsem tistih s končano fakulteto. Brezposelnost se je najbolj povečala v Novem mestu in Sevnici, zmanjšuje pa se na območju severovzhodne Slovenije.

Drobnič za fleksibilen trg
Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič je napovedal večje spodbude za usmerjanje mladih v deficitarne poklice in omejitev suficitarnih šolskih programov.

Med poglavitnimi ukrepi je napovedal sistemski zakon o štipendiranju, ki je v pripravi in ki bo po njegovih besedah dal ustrezne usmeritve za študente ali dijake, ki se odločajo za poklic. Napovedal je, da bo velik del štipendij kombiniranih, saj jih bo v osnovi zagotavljala država, dopolnjevali pa jih bodo delodajalci.

Ob tem opozarja, da brez ustreznih sprememb v gospodarstvu ter v finančni in gospodarski politiki ne bo dovolj delovnih mest, na povečanje zaposlenosti pa lahko država vpliva predvsem z razvojem trga. Dodal je, da je pri tem zelo pomembna fleksibilnost trga dela.