Na Delu bo lahko menedžer opravljal tudi funkcijo urednika. Foto: RTV SLO
Na Delu bo lahko menedžer opravljal tudi funkcijo urednika. Foto: RTV SLO
Časopisna hiša Delo
Predlogi uprave Dela so spremenili vlogo aktiva novinarjev. Foto: RTV SLO

Sedanji statut je to prepovedoval, spremembe statuta pa predvidevajo še, da bo lahko uprava družbe na čelu z njenim predsednikom Danilom Slivnikom imenovala in razrešila odgovornega urednika, za to pa ne potrebuje več soglasja nadzornega sveta. Ta zagotavlja, da spremembe služijo usklajevanju z zakonom o medijih in boljši organiziranosti in povezanosti družbe.

Za spremembe so sicer glasovali trije člani nadzornega sveta, dva, predstavnik sveta delavcev in in predstavnik zaposlenih, pa sta bila proti.

Predstavniki zaposlenih se ne strinjajo s spremembami statuta in menijo, da gre za krčenje avtonomije odgovornih urednikov in s tem tudi uredništev.

V novem statutu bodo črtali tudi določbo, povezano s sicer neobvezujočim mnenjem aktiva novinarjev k imenovanju odgovornega urednika. Vlogo aktiva novinarjev Dela naj bi prevzela posamezna uredništva. Radio Slovenija je poročal, da predsednik aktiva novinarjev Jože Poglajen meni, da je aktiv novinarjev onemogočen, ker je nasprotoval pri imenovanju odgovornega urednika Dela Petra Jančiča. Poglajen zagotavlja še, da bodo delali naprej, četudi v statutu ne bodo omenjeni.

Spremembe statuta, ki vključujejo tudi ureditev plačil članom nadzornega sveta v skladu s kodeksom upravljanja javnih delniških družb in uvedbo kosovnih delnic, mora potrditi še skupščina družbe, ki pa se bo sešla 30. avgusta. Predsednik uprave Dela Danilo Slivnik je dejal, da je posodobitev statuta v skladu s poslovno usmeritvijo družbe Delo.

Nadzorni svet Dela je predlagal tudi izvolitev svoje nove članice. To naj bi postala Andreja Pihler, pravna svetovalka družbe KD Holding.