Tako kot marca se fakultete polagoma nagibajo k delu od doma. Foto: BoBo
Tako kot marca se fakultete polagoma nagibajo k delu od doma. Foto: BoBo

Kjer to ni mogoče, pa naj se dosledno upoštevajo protokoli za zagotavljanje varnosti pred okužbo z novim koronavirusom.

Med temi protokoli je omejitev števila oseb, ki so lahko hkrati navzoče v določenem prostoru. Fizična razdalja med zaposlenimi mora biti najmanj 1,5 metra, obvezno je umivanje oz. razkuževanje rok, priporoča se tudi uporaba zaščitnih mask in prezračevanje prostorov.

"Preventivne ukrepe upoštevajte tudi v vseh skupnih prostorih. Obštudijska dejavnost naj se izvaja na daljavo," je poudaril rektor Igor Papič.

Kontaktne športe, ki so del pedagoškega procesa ali rekreacije v univerzitetni športni dvorani, odsvetuje. Poudaril je, da naj oseba v primeru prisotnih simptomov okužbe z novim koronavirusom ostane doma in se ravna po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Priporočilo velja do preklica.

Brez sprememb na mariborski univerzi

Na mariborski univerzi kakšnih novih navodil niso dajali. "Na Univerzi v Mariboru poteka hibridni način pedagoškega procesa, kar pomeni, da se večino pedagoškega procesa izvede v stavbah fakultet Univerze v Mariboru ob zagotavljanju vseh varnostnih standardov. S strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport nismo dobili informacije o kakšnih drugih zahtevah vlade do univerz," so za Slovensko tiskovno agencijo povedali na rektoratu.

"Če bi se pojavila kakšna težava z okužbo, bomo sledili navodilom NIJZ-ja, kot smo to delali do zdaj. Naša osnovna smernica je, da izobraževalni in delovni proces potekata čim bolj normalno, seveda ob ustrezni zaščiti tako zaposlenih kot študentov," so dodali.